Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 28 april 2015

Företaget med kräm finns i Frillesås

Maria Åkerberg omskolade sig till hudvårdsterapeut och startade eget. Att hon skulle återvända till orten där hon växte upp fanns inte i planeringen. Tjugo år senare driver hon egen fabrik med tjugotvå anställda i halländska Frillesås.

Bild 1/2 FOTO: Sören Andersson
Bild 2/2

 Vi är bortskämda här i Frillesås. Vi har fiskbil, blomsterbutik och ett Konsum med ett fantastiskt ekologiskt utbud. Det finns ingen anledning att handla någon annanstans, säger Maria Åkerberg.

Kanske borde hon lägga till att i Frillesås finns även en hudvårdsfabrik – i hennes eget namn. Sedan tio år blandas nämligen alla produkter i Maria Åkerbergs skönhetsserie i den 1800 kvadratmeter stora fabriken hon byggt i byn där hon själv växte upp. Frillesås, tätorten i Kungsbacka kommun knappt fem mil från Göteborg, har ett invånarantal på dryga 2000.

 Idag har vi tjugotvå anställda på orten. Vilket innebär att vi har mer än fördubblats sedan vi flyttade hit från Göteborg 2008.

Startade egen salong

Maria Åkerbergs företagshistoria är en framgångssaga, men det har också funnits hinder på vägen. Som nyutbildad byggnadsingenjör hamnade hon i lågkonjunkturens byggnadskris i början av 90-talet. Att hela branschen ekade brist på arbeten fick henne att ta sig en funderare på vad hon ville med sin framtid.

 Jag laborerade med skönhetsprodukter redan i tonåren. Varför inte, tänkte jag, och hoppade på en ettårig hudvårdsutbildning i Stockholm 1992.

Nu sjöd det inte av jobb inom hudvårdsbranschen heller. Eftersom platserna på salongerna nästintill var obefintliga satsade Maria från start på egen salong.

 Men det fanns inga professionella produkter som gav bra resultat och som kunde kombineras med receptbelagda preparat. Det var bara att börja tillverka dem själv.

”Finns så mycket skit på skönhetsmarknaden”

Efter idogt laborerande i tillfälliga lokaler där Maria hyrde utrustning startade hon sitt skönhetsmärke 1995. Visionen var en serie naturliga produkter med ekologiskt innehåll. Därtill har hon hållit stenhårt på att vara helt öppen gentemot kunden.

 Information om alla ingredienser står på förpackningarna. Ökad kunskap gör konsumenten mer kritisk. Det finns fortfarande så mycket skit på skönhetsmarknaden.

Tuff start

Maria sticker dock inte under stolen med att jobbet var hårt i början. De första sju åren levde hon och maken enbart på hans lön.

 Den första tiden slukade företaget väldigt mycket kapital, säger Maria Åkerberg som trots tuffa tider knappt lånat något externt kapital under sina 20 år med företaget .

Strax innan millennieskiftet tog affärerna dock snurr på allvar. Något som Maria menar hängde ihop med införandet av lagen om fullständig innehållsdeklarationer på alla livsmedelsprodukter 1999. Att folk fick svart på vitt vad de stoppade i sig resulterade i en livlig matdebatt kring livsmedlens innehåll och debatten kom även att spilla över på skönhetssidan. Att stoppa kroppen full med gift rimmade lika illa som att smörja in den med det.

Hittade det perfekta läget

Att Maria är tillbaka på sin barndoms gator var inget hon planerat. Under tio år huserade företaget i Västra Frölunda men i takt med att de växte behövdes större utrymme. Eftersom märket bygger på en helhetstänk där produkterna i största möjliga utsträckning tillverkas av lokala råvaror av personal på plats, sökte hon en plats där produktionen kunde ske från ”ax till limpa”. Efter att ha rekognoserat utbudet av industrimark i såväl Göteborg som Mölndals kommun hittade Maria platsen för det planerade bygget i Frillesås 2008 – till ett markpris av en tiondel av det i Göteborg.

 Verksamheten är inte beroende av stan. Våra leverantörer ligger ändå utspridda på olika ställen i landet.

Lämnar inte Frillesås

I stort sett all hennes verksamhet sköts idag från Frillesås. Vid sidan av tillverkningen av produkterna, huserar man kontor och laboratorium i fabriken där man även håller i utbildningar och kurser. Även om vissa råvaror importeras, hålls ett lokalt fokus. Honung och rapsolja som ingår i många av preparaten, hämtas från trakten och produkternas förpackningar tillverkas i en fabrik ett stenkast från den egna. Därtill bor tio av de tjugotvå anställda i Frillesås.

 De övriga bilar från Göteborg och kringliggande orter. Smidigt, eftersom de slipper köer då de åker ut från staden när alla andra ska in och vice versa.

Med dagens omsättning på runt 50 miljoner kronor siktar Maria Åkerberg på att expandera företagets utbud såväl som personal de kommande året. Men lämnar Frillesås gör hon inte.

 Jag älskar storstadspulsen, men klarar inte av den i mer än ett par dagar. I Frillesås känner jag mig lugn och kan fokusera på arbetet full ut. Här kan jag till och med gå ner i varv på jobbet.

Maria Åkerbergs tips till företagare på landet:

 • Var trogen ortens butiker och andra företagare, så är de trogna dig.
 • Varje verksamhet i sig är unik men jag ser till att lära mig något nytt varje dag.
 • Gör det du tror på och ge dig aldrig. Det har fungerat hittills.
 • Fler lästips om lyckade företag på landsorten:

  • Därför lyckas företagen i Västergötlands Gnosjö
  • Drömmen om ett annat liv blev en sågverksuccé
  • Familjeföretaget som drivs med gammal ost
  • Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen