Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 9 oktober 2015

Fota dina djur – 6 tips för bättre bilder

Att fotografera älskade husdjur är kul men inte alldeles enkelt. Land tipsar om vad du ska tänka på för finare foton.

FOTO: Mostphotos

1. Lägg dig på golvet

Lägg eller sätt dig på golvet eller marken och gå nära ditt djur när du fotar. Genom att vara på samma nivå som djuret hittar du mer spännande vinklar och perspektiv än om du alltid står upp. När du är nära blir det också lättare och mer naturligt att ta ett fint porträtt där djuret verkligen är i fokus. Och du slipper beskära bilden i efterhand.

Läs också: 10 fantastiska djur som är mästare på att försvinna! Eller?

2. Undvik blixt

Kan du klara dig utan blixt, gör det. Det hårda ljuset leder lätt till röda ögon, överdriven glans i mörk päls, fula skuggor och så vidare. Dessutom kan djuret uppleva blixten som obehaglig.

Läs också: 16 urgulliga fakta om djur som garanterat får dig att le!

3. Framhäv personligheten

Fotografera gärna på en plats där ditt djur känner sig hemma och som förstärker dess karaktär. Lugna djuret så att det är avslappnat och naturligt, förbered kameran och gör eller säg sedan något som får djuret att ”vakna till” och titta åt det håll du vill. Ta gärna hjälp av godis, leksaker och medhjälpare för att lyckas.

Läs också: Kramkalas – 5 tillfällen då kärleken från djur smälter våra hjärtan

4. Välj naturligt ljus

Om möjligt, fotografera ditt djur i naturligt dagsljus. Är du inomhus, välj en plats där ljuset faller in genom fönstret. Försök få djuret att titta mot fönstret när du fotar.
Direkt solljus är hårt och oftast inte så lämpligt i fotosammanhang. Det är lättare att ta bra bilder en lätt gråmulen men ändå ljus dag.

Läs också: Kolla in dessa fantastiska djur som är kända för sitt annorlunda utseende

5. Fånga blicken

Försök alltid att ställa in kamerans fokus på djurets ögon. Om de är skarpa är chansen stor att du får en fin bild även om resten av djuret är mer eller mindre oskarpt.

Läs också: Hund, häst, älg – här är Sveriges 10 farligaste djur – man blir förvånad…

6. Gör det enkelt

Att fota djur i rörelse är svårt och ställer en del krav på kamerautrustningen. Är du ovan, börja med att fota ditt djur när det vilar till exempel. Eller få det att posera med hjälp av kommandon om möjligt  (typ ”Sitt” och motiverande belöningar). Fotar du en hund är ett roligt tips att placera en godbit på nosen och trycka av några bilder direkt när du säger ”Varsågod”. Det kan behövas några försök, men sådana bilder blir oftast kul och uttrycksfulla.

Källor: Min Tur, Nevnarien, Fuji Direkt och Tidningen Foto.

 

 

 

 

 

—–

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen