Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 19 maj 2015

Fritidsbanken sprider sig över hela landet

Som ett bibliotek – men med skidor, fotbollsskor och flytvästar. Fritidsbanken i Deje gör succé och sprider sig nu i landet.

Bild 1/2
Bild 2/2

Carina Haak, diakon i Forshaga-Munkfors församling kom på idén med en fritidsbank. Hon hade träffat ensamstående föräldrar som sjukanmälde sina barn på friluftsdagar eftersom de inte hade råd med utrustningen. Kommunen, Öppnare Värmland och kyrkan nappade på idén om gratis utlåning av sport- och fritidsutrustning.

För två år sedan öppnade Fritidsbanken. Ortens invånare har skänkt pulkor, längdskidor, ridhjälmar, cyklar, skridskor och nu har Fritidsbanken 2 700 artiklar till utlåning.

– Det är en välbesökt mötesplats. Vi har hittills gjort 2 000 utlån, vilket nästan motsvarar alla invånare i Deje. Responsen har varit jättepositiv och det kommer även folk från andra kommuner och lånar, säger projektledaren David Mathiasson.

I slutet av förra året öppnades en fritidsbank i Grums och nu finns banker även i Lidköping, Örebro, Trollhättan, Årjäng och Nyköping.

– Grundidén är att ge alla tillgång till lek och fritid. Men det har tillkommit många andra värden efterhand: miljö, återbruk, integration och arbetsprövning, säger David.

Folkhälsan, att Fritidsbanken öppnar upp för spontanidrott och blir en enklare inkörsport till idrottsvärlden, ser han som den största vinsten.

David_Mathiasson
Projektledaren David Mathiasson.

Hur ser Fritidsbankens verksamhet ut om fem år?

– Då finns det en i varje Värmlandskommun. En paraplyorganisation håller ihop konceptet. Vi hoppas att det ska vara en självklarhet att Fritidsbanken finns i de flesta kommuner.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen