Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
fixat 17 februari 2017

Gammalt glas får nytt liv i Återbrukshyttan

Gamla, bortslängda glasflaskor är det bästa Anny Jernberg vet. I Återbrukshyttan i Bollnäs förvandlar hon dem till smäckra glas, vaser och lampor!

Bild 1/2 FOTO: Annika Boltegård
Bild 2/2

Hon balanserar på en stege med en bumling till lampa i famnen. Det är ett av hennes mest populära alster: bärnstensskimrande glaskupor gjorda av damejeanner, stora glaskärl, som ska hängas upp.      

Land.se skriver om Anny Jernberg som blåser nytt liv i gammalt glas.
När glaset mjuknat i ugnen tar Anny snabbt ut det och formar om det.

– De är riktigt tunga. En gång tappade jag en – den gick faktiskt inte sönder men gjorde ett rejält hack i trädisken, berättar hon.

En bit bort surrar och knäpper det från ugnarna. Anny har två stycken, en för upphettning av glaset och en ”före- och efterugn”.

– I den ena ugnen blir det 1 300 grader, där skulle glasflaskorna spricka om man tog in dem direkt. De måste först värmas i den här ugnen som är 550 grader varm. Där får de sedan svalna också, berättar hon.

Snapsglas är en storsäljare

Anny är utbildad glasblåsare men jobbar enbart med att återvinna gammalt glas. I hennes skickliga händer förvandlas glåmiga öl- och spritflaskor till skimrande glaskonst.

Land.se skriver om Anny Jernberg som blåser nytt liv i gammalt glas.
Att ha en egen glashytta har varit Annys dröm sedan ton­åren. Nu har hon det, i ett gammalt tågstall i Bollnäs.

I hennes Återbrukshytta i det gamla bangårdsområdet i Bollnäs, bakom Lidl, finns massor av exempel.

– Den här är min absoluta storsäljare – ett snapsglas, säger hon och håller upp en ovandel av en gammaldags läskflaska.

Kapsylen sitter kvar och har bearbetats till en stadig botten.

På borden står smäckra gröna vaser med svängiga glasvolanger. I hyllorna intill rader av vackra och roliga glas gjorda av öl- och spritflaskor från när och fjärran. Ofta prydda med originaletiketter.

Land.se skriver om Anny Jernberg som blåser nytt liv i gammalt glas.
Gamla ölflaskor blir eleganta vaser.

I fönstret står den senaste beställningen, en tom champagneflaska med en lapp dinglande om halsen: ”Vas, fria händer – om OK, behåll etikett.”

– Jag får beställningar från hela Sverige, även från USA och Europa, det är jättekul, säger hon.

Land.se skriver om Anny Jernberg som blåser nytt liv i gammalt glas.
Kunden Åsa har skrivit på lappen: ”Vas, fria händer – om OK, behåll etikett.”

Men gammalt glas uppför sig inte som nytt. Det kan vara skört, ha ”sömmar” som drar ihop sig snett med mera.

– Trots det är det väldigt kul med gamla flaskor, att utgå från grundformen och skapa nytt utifrån den. Flaskorna är ofta sköna att hålla i och passar perfekt som glas, säger hon.

Anny visar mig hur det går till: Efter att ha förvärmt en flaska i ”förugnen” fäster hon den på punteln, ett långt metallrör med ett ”klister” av smält glas i toppen. Sedan för hon in den i den rödglödande heta ugnen.

Övning ger färdighet

Just när glaset blivit lagom mjukt tar Anny ut flaskan och börjar bearbeta den. Hon vidgar flinkt öppningen med en tång. Sedan in med flaskan igen så att glaset mjuknar lite igen. Så fortsätter hon tills formen blir den önskade – en fin vas denna gång.

– I början blev det en del missar. Ett ölglas jag gjorde till min svåger, till exempel. Öppningen blev för utvidgad så att ölet rann längs mungiporna när han drack, säger hon.

Land.se skriver om Anny Jernberg som blåser nytt liv i gammalt glas.
Anny Jernberg under sin vackra skapelse: en glaslampkupa gjord av en damejeanne.

Framför ugnarna står gamla biofåtöljer uppradade. Där sitter åskådare på sommaren och följer Annys arbete med glasblåsningen.

Kombinerar hobby och miljöintresse

Att ha en egen glashytta har varit hennes dröm ända sedan hon var 16 år och provade glasblåsning för första gången. Senare kom ett starkt miljöintresse och nu kombinerar hon dem båda.

– Jag gillar verkligen tanken på att återvinna glas, en motvikt till slit- och slängsamhället. Och bara en fjärdedel av energin går åt jämfört med vanlig glastillverkning.

– Så är det väldigt kreativt och utmanande också, säger hon.

Land.se skriver om Anny Jernberg som blåser nytt liv i gammalt glas.
I fönstret står olika skapelser av återbrukade glasflaskor och kärl.

Spara

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen