Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 9 oktober 2015

Göran Persson: Vi kan inte tillåta att vargen sätter skräck i hela bygder

Göran Persson lever drömlivet på Övre Torp i Sörmland men ser samtidigt en landsbygd som är på väg att växa igen.– De som säger att man kan ha en levande landsbygd utan aktiv jordbruk har fel, säger den förre statsministern.

FOTO: Pär Fornling

För elva år sedan köpte Göran Persson och Anitra Steen den sörmländska gården Övre Torp. Han minns känslan fortfarande.
– Det var magiskt. Nysnön skapade en total tystnad och tiden på dygnet gjorde att det var ett speciellt ljus. Vi sa inget på en lång stund, rädda för att förtrollningen skulle brytas. Vi tänkte ”Om vi öppnar munnen nu, spricker bubblan.”

Och då bestämde ni er för att köpa gården?
– Vi tänkte nog båda att ”Herregud, kan vi förvärva detta?” Men så blev det ju till slut.
Att det skulle bli ett aktivt och växande jordbruk var inte alldeles självklart.
– Nej, det blev så under tiden. Man inser ganska snart att om gården ska behålla sin attraktion krävs underhåll och för att bevara kulturlandskapet krävs kor som håller markerna öppna. Och med kor kommer maskiner och fastigheter, nu bygger vi till exempel ut ladugården.
80 Herefordkor traskar nu runt på åkrarna kring sjön Båven och satsningen på ensilage har varit lyckad. Jordbruket kräver mer än skogsbruket där Göran orienterar sig vant med skogsbruksplaner och duktiga entreprenörer.

Läs också: Joakim Lamotte: Flyktingarna ser problemen på svensk landsbygd

Utmaningen ligger i jordbruket med djuren och foderhanteringen.
– Det är en speciell känsla med det korta fönstret man har att reagera i som lantbrukare. Du har några dagar på dig då du kan ta ditt foder och har du tur funkar det perfekt, annars kan mycket bli förstört. Det där väderberoendet i jordbruket är speciellt och helt väsensskilt från skogsbruket.
Men trots att Göran stormtrivs med djuren, skogen och tystnaden ser han allvarligt på nedmonteringen av den svenska landsbygden. Och att landsbygden ska leva och är viktig, är en självklarhet för den förre finans- och statsministern.

– Vi måste hålla landskapet öppet och det gör man med djur och aktiva gårdar. De som säger att man kan ha en levande landsbygd utan aktiv jordbruk har fel. Vi har släppt ned graden av självförsörjning i Sverige och det är lätt att göra när allt rullar på. Men vad händer när det blir kris? Var kommer maten ifrån då?

Utbygganden av den digitala infrastrukturen och ett reformerat och mer rättvist skattesystem är stora problem som måste lösas menar Persson. Och bakom problemen ligger politiker och medias fokus på städer och inte minst storstäder som Stockholm.

– Den förra regeringen lade fast en nationell politik som sa att 90 procent av befolkningen ska ha bredband. Vad är för dumheter? Varför ska 10 procent inte ha det? Om vi hade resonerat så när vi spred det marksända tv-nätet, hade det hade varit en politisk skandal. Nu kan man säga det utan att rodna och det tycker jag är mycket märkligt. Alla måste självklart ha det.
En annan anledning till att den svenska landsbygden är så viktig bygger på moral och de accelererande klimatförändringarna.

Läs också: Bredbandsmålet dödar vår bygd

– Vi har en moralisk skyldighet i vårt land att hålla livsmedelsproduktion levande med tanke på de förutsättningar vi har. Vi behöver till exempel inte konstbevattna vilket i en internationell jämförelse är en oerhörd lyx och på kort sikt kommer det varmare klimatet bisarrt nog att gynna Sverige. Att då göra sig av med den möjligheten är ett riskabelt projekt.
För att livet på landet ska fungera krävs förutom betande djur också ett högt jakttryck, bland annat för att skydda skogen menar Persson. Även där ger han en tuff känga riktad åt Stockholmshållet

– Vi har ett alldeles för lågt jakttryck i Sverige. Fortsätter det så här med nedlagda gårdar kommer mycket vara igenväxt och då ökar viltet än mer när det får vara i fred. Viltfrågan är underskattad och helt missbedömd av beslutsfattare i Stockholm. Ingen tycks längre lyssna på landsbygdsbefolkningen i denna fråga.

Gäller det också rovdjursfrågan?
– Ja. Den känsla av övergivenhet och utsatthet som finns hos en djurhållare som ser många av sina djur rivas på en natt, den är enorm. Då är man ensam. Och myndigheterna erbjuder på sin höjd ett krissamtal, det är inte bra.

Vill du utöka skyddsjakt på varg?
– Absolut. Vi kan inte ha en situation där vargen, som inte är en utrotningshotad art, tillåts sätta skräck i hela bygder. Det saknar motstycke i historien.

Har ett 80-tal Herefordkor

Namn: Göran Persson

Ålder: 66

Bakgrund: Statsminister 1996-2006

Nu: Bor på gården Övre Torp i Sörmland med Anitra Steen och tillsammans har de ett 80-tal Herefordkor

Fem bästa sakerna med att bo på landet

1. Tystnaden och mörkret

– Tystnaden och mörkret är det jag uppskattar absolut mest, inte minst kvällstid på vintern. Att bo så nära Stockholm men ändå i en miljö som är lugn och tyst är väldigt exklusivt.

2. Årstiderna

– Det är en våldsam kontrast till tystnaden när man en tidig morgon i maj stiger ut på förstukvisten och möts av en fullständig konsert av ljud och ljus. Skiftet mellan årstiderna, spännvidden mellan ljus och mörker kan fylla mig av förundran.

3. Utmaningen

– Att leva som jord- och skogsbrukare kräver väldigt mycket av mig. Det är skog, jordbruk, djur och fastigheter – det är på riktigt med stora och svåra saker som utmanar mig. Det tar min kapacitet i anspråk, vilket är viktigt.

4. Intellektuell stimulans

– Få sektorer är så fulla av intellektuell stimulans som lant- och skogsbruket. Akademiska institutioner, intressebevakande organisationer och media kopplat till landsbygd ger en enorm infrastruktur av intellektuell aktivitet och det finns ingen sektor som kan visa upp motsvarande. Det är väldigt stimulerande och en aning bortglömt.

5. Arbetet

– Jag jobbar mer idag än när jag var statsminister men nu är det bara med roliga saker. Det är det som är den stora skillnaden och det gör mig lycklig.

Fem hot mot landsbygden

1. Den digitala infrastrukturen

– Det är oerhört viktigt att landsbygden får samma förutsättningar som staden när det gäller bredband och telefoni. Min telefoni har blivit sämre de senaste åren till exempel. FiberAir (trådlöst bredband), tror jag, är framtiden och den utbyggnaden kommer att bli lika viktig som elektrifieringen av landet.

2. Skattesystemet

– Väldigt stora delar av landsbygden har en kommunalskatt som är alldeles för hög i relation till vad invånarna får för service. Det kan gälla skola, kollektivtrafik och annan service. Samtidigt får andra en fantastisk service till en lägre kommunskatt. Det är inte hållbart och man borde göra om hela systemet för att få det mer rättvist.

3. Jordbrukets överlevnad

– När gårdar läggs ned kommer markerna till slut att växa igen. Jag möter personer i dag som tror att vi kan en levande landsbygd utan jord- och skogsbruk. Det är fruktansvärt naivt. Det som gör landsbygden attraktiv är ju kulturmarkerna, det är ingen som kommer att vilja vistas i en landsbygd som har växt igen.

4. Storstadsfokus

– Landsbygden är misshandlad i dag och fokus ligger på de stora ständerna. Det finns en för dålig intressebevakning för landsbygden just nu och jag tycker att den utvecklingen för fort åt fel håll.

5. Mindre självförsörjning

– Vi lever i en tid med ökad sårbarhet genom militära konflikter, terrorangrepp, smittsamma sjukdomar, handelskonflikter och finansiella kriser. Det riskerar att störa vår grundläggande livsmedelsförsörjning och vi har gått för långt i Sverige med att släppa ned vår självförsörjningsgrad. I en händelse då landets tvingas stänga importen av någon anledning, är vi ganska nakna.

—–

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen