Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 november 2015

Grannarna byggde eget bredband: ”Vi sänkte kostnaden med hälften”

Utbyggnaden av snabbt bredband i nergrävt fibernät har blivit en folkrörelse och det är inte så konstigt. Snabba och säkra kommunikationer är en förutsättning för att landsbygden ska utvecklas, därom är alla överens.

I Badelunda drog invånarna fibernät för bredband själva. Här sitter Lars Björklund och Christer Larsson vid datorn.
Lars Björklund och Christer Larsson har fått ett helt annat tempo i sina datorer.

Passade på när avlopp skulle förnyas

Badelunda utanför Västerås består av bland andra byarna Skälby, Tibble och Långby med sammanlagt ett trettiotal fastigheter. Här dök chansen till snabbt bredband upp för några år sedan när flera av fastighetsägarna fick förelägganden från kommunen om att anpassa sina gamla avlopp till nya regler.

Två flugor i en smäll

Efter samråd med varandra och kommunen bildade fastighetsägarna en samfällighet med syfte att ansluta sig till det kommunala VA-nätet. Det var praktiskt med en gemensam lösning också för att trakten är en av Sveriges mest fornminnesrika och nu kunde man samordna den arkeologiska undersökning som föregick grävningen, berättar Lars Björklund, pensionerad projektledare och en av de som varit mest engagerade i bredbandsfrågan.
– Vi insåg att här fanns ett gyllene tillfälle att lägga ner fiber för snabbt bredband när vi ändå grävde för vatten och avlopp, säger Christer Larsson, pensionerad civilingenjör och en annan av eldsjälarna.

Länsstyrelsen bidrog

Samfälligheten tog till vara deras och annan lokal kompetens och tillsatte olika grupper som noggrant skötte det omfattande arbetet med myndighetskontakter, upphandling och projektledning.

Sammanlagt grävdes 3,8 kilometer och den totala kostnaden per fastighet för vatten och avlopp samt bredband landade på drygt 140 000 kronor efter att länsstyrelsen bidragit med 800 000 kronor till bredbandet.

Alla i byn får samma standard

Den enskilde fastighetsägaren har själv ansvarat för den sista biten från tomtgränsen och in i huset, men även där har samfälligheten varit aktiv och sett till så att alla fått samma standard hela vägen.
– Kostnaden för hushållen är en ren investering som höjer värdet på fastigheten, påpekar Christer Larsson.

Bredbandsnätet ägs av samfälligheten och ger hastigheter på 100 Mbit/s att jämföra med det gamla ADSL som bara klarade 2–8 Mbit/s.

Fler kan sitta hemma och jobba

Det hypersnabba bredbandet innebär att flera i samfälligheten kan sitta hemma och jobba, bland annat Börje Svensson, egenföretagare, som arbetar med musik.
– Förr var det så klena kommunikationer att han fick gå upp klockan fyra på morgonen för att få i väg sitt material, säger Lars Björklund och skrattar.

Avgiften halverades

Att äga det fysiska nätet själva är viktigt. Nu kan samfälligheten bestämma vem som ska leverera tjänsterna i nätet och teckna kollektiva avtal till gynnsamma priser.
– Vi valde ett tioårigt avtal med Telia. Kostnaden är 314 kronor i månaden för TV, datakommunikation och telefon, vilket är mindre än hälften mot vad hushållen tidigare betalade.

TV-utbudet består av 48 kanaler och bilden är knivskarp, en klar förbättring mot tidigare, berättar Christer Larsson.

Grannarna får datorhjälp

Projektet har dessutom betytt mycket för sammanhållningen i bygden, förklarar Lars och Christer.
– Vi tog ansvar tillsammans för projektet och vi har också hjälpt några äldre i samfälligheten som inte är så datorvana att komma i gång hemma. Bättre kontakt mellan människorna bäddar för fortsatt utveckling av våra byar, säger de.

FAKTA:

Så kan ni komma igång med bredband
Regeringen har som målsättning att 90 procent av alla fastboende hushåll ska ha snabbt bredband (100 Mbit/s senast 2020). För att det ska bli möjligt på landsbygden krävs ofta lokala initiativ och investeringar. I Sverige finns i dag åtminstone 800 lokala bredbandsnät, så kallade byanät, som är i drift eller under byggnation och som förverkligats med hjälp av lokalt engagemang. Du ser en rad exempel från hela landet här bredvid.

Bredbandsforum och på Bredbandskartan som drivs av av Post- och Telestyrelsen hittar du färsk information om bredbandsutbyggnad och får tips om lokala projekt vars erfarenheter du kan ha nytta av. Hela Sverige ska leva har ytterligare tips.

Bredbandskollen kan du kolla hur snabbt bredband du har.

 Fler tips om olika bredbandslösningar: 

 • Heliumballong kan ge dig internet
 • Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen