Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 12 maj 2015

Håll surret vid liv - så funkar humlor

Den brittiske forskaren Dave Goulson är galen i humlor. Han tog med sig hundratals skånska humlor och placerade dem i Storbritannien. För tidningen Fokus förklarar han hur du kan hjälpa humlor - och samtidigt sätta fart på din trädgård.

FOTO: Istock

Storbritannien lider brist på humlor, speciellt sorten vallhumlor som är vanliga i Sverige. Dave Goulson är professor i biologi vid universitetet i Sussex och fick tillstånd av svenska myndigheter att föra in skånska humlor i Storbritannien. Tidningen Fokus bad honom att reda ut hur humlor gör och vad du kan göra för humlor.

1. Vissa växter behöver humlor mest

Humlor har längre tungor än andra bin. Därför behöver vissa växter just humlor för att kunna pollineras. Tomater är nästan alltid pollinerade av humlor. Just vallhumlor har länge varit utrotade i Storbritannien, berättar Dave Goulson för Fokus.

2. De tre största hoten mot humlor

Användandet av bekämpningsmedel gör att fler humlor dör. Importerade bin från Asien har skapat och spritt sjukdomar som europeiska humlorna saknar motståndskraft mot. Mängden och mångfalden av blommor har minskat – då försvinner även humlorna.

3. Bygg ett humlehotell

Odla blommor eller bygg ett humlehotell. Humlor är särskilt förtjusta köksväxter som gräslök och rosmarin. Ett humlehotell görs enklast med bamburör. Såga till decimeterlånga bitar, täpp till ena änden och bind ihop dem. Sen är det bara att hänga upp dem i trädgården, skriver Fokus.

4. Hur humlor bor

Humlornas bon är väl dolda i marken så det är väldigt svårt att hitta dem. Inte ens den brittiska armén lyckades hitta dem med hjälp av tränade sökhundar.

De skånska humlorna som flyttades från Sverige till Storbritannien fick det tufft i början, men sedan blev resultatet bättre. Dave Goulson berättar för Fokus att första försöket misslyckades eftersom drottningarna flög iväg och försvann för gott.

̶̶̶̶̶̶̶̶̶̶  Men när vi introducerade svenska vallhumlor en andra gång så kunde vi se att det dök upp arbetarbin. Att de byggde bon och fick bibebisar, säger han till Fokus.

Läs mer om blommor och bin:

 • Charlotta Carlén bland blommor och bin
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen