Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 11 augusti 2015

Han är bonde på riktigt

Martin Moraeus från Orsa är ny bloggare på land.se. ”Bonde på riktigt” heter bloggen. Martin slår hål på alla rosenskimrande drömmar om det lugna livet på landet och levererar de oväntade lösningarna på landsbygdens problem.

FOTO: Kola Productions / Björn Johansson

”Arga bonden”, ”Tankar i traktorn” eller ”Bråkiga bonden”. Under samtalet filar han på vad bloggen ska heta. ”Arga bonden” funkar inte tycker han.

– Jag är ju inte särskilt arg. Däremot är jag väldigt politiskt engagerad och diskuterar gärna olika idéer. Det är nog min bakgrund som civilingenjör i teknisk fysik som gjort att jag är väldigt noga med definitioner på saker, säger han.

Till slut spikar vi bloggnamnet ”Bonde på riktigt” och Martin är med på noterna.

– Jag vill försöka ge en så ”verklig” bild som jag kan av jordbruket och livet på landsbygden. Jag vill visa på komplexiteten i det här yrket och att det sällan finns några enkla lösningar eller quick fix, säger Martin som just klämt in en ledig dag från gården i Orsa.
Han driver den tillsammans med sin pappa. Martin sköter växtodlingen och åkrarna medan hans far tar hand om gårdens mjölkkor. Och ja, han är släkt med musikern och programledaren Kalle Moraeus.

Läs också: Så har du aldrig sett bonden kalla in sina kor förut

– Min far och Kalle är kusiner. Han bor ju här i Orsa så honom träffar jag ofta. När jag håller föredrag och avslutar med frågor från publiken så är det alltid frågan om jag är släkt med Kalle som kommer först. Eller och om jag spelar fiol, berättar han.

Själv har han på sin höjd kämpat med att spela klarinett.

– Dom verkar ha så jävla kul de där musikerna. Jag spelade klarinett i skolan, men fick aldrig till det riktig. En av min stora sorger faktiskt. Att jag inte behärskar något instrument.

Frågor kring landsbygdspolitik och lantbrukarnas vardag behärskar han väl. Han går igång som mest när äganderätten debatteras och han slåss extra mycket för individen – som han kallar ”världens minsta minoritet”.

Läs också: ”Mjölkbonde, det kan väl inte vara så svårt?”

– Jag blir upprörd när våra grundläggande mänskliga rättigheter kränks. Rätten till liv och rätten till egendom. När folk pratar om det som är mitt, som om det vore deras.

Finns det något du struntar fullständigt i?

– Ja, jag tar inte hänsyn till dem som klumpar ihop grupper av människor som om alla vore likadana. Till exempel ”Folket på landsbygden”, ”Invandrare” eller ”Män över 40 år”. Som om de tänkte lika allihop. Identitetspolitik kallar jag det. Jag vill inte samma sak som min granne trots att båda bor på landsbygden.

Vad behöver Sveriges landsbygd?

– En idé jag har är att delar av Norrland skulle kunna bli en skattefri zon. Ett slags Klondike eller ett skatteparadis. Företag ska kunna flytta sina kontor dit. Då hamnar pengarna kanske i byn Järpen istället för i Monaco. Landsbygden skulle få en direkt kompensation för den dåliga servicen som finns idag.

Läs också: Kärleksdrama på åkern: ”Nu får du välja – mig eller traktorn”

Finns det några romantiska bilder av landsbygden som stör dig?

– Ja, en av de största myterna är att livet är så lugnt på landet. Långt från stadens stress. Jag tror att det är en bild som sätts av stadsbor som förknippar livet på landet med semester.

– Bara för att man själv är ledig när man är på landet så innebär det ju inte att vi på landet är lediga hela tiden. Jag själv är betydligt lugnare när jag är i stan. Där finns ju inga åkrar som måste plöjas, gräs som måste klippas eller snö som ska skottas.

Fakta

Namn: Martin Moraeus
Yrke: Lantbrukare
Ålder: 36
Bostad: Gård i Orsa i Dalarna
Familj: Singel. Bor själv tillsammans med sin 7-årige son som han har varannan vecka.
Intressen: Nationalekonomi, penningmängden, etik och moral, gamla bilar och andra människor.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen