Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 18 augusti 2015

Häng på nya trenden – fjällvandra! Checklista för nybörjare och proffs

Att fjällvandra är trendigare än någonsin, vill du testa? Här får du tips på utrustning och förslag på vad du kan laga till för mat på turen.

Bild 1/2 FOTO: Istock
Bild 2/2

Fler och fler upptäcker tjusningen med att fjällvandra. Vare sig du är nybörjare eller proffs kan det vara läge att uppdatera utrustningen och menyn på turen.

Tips på utrustning

Vandringskängor slår både gymnastikskor och stövlar. Ger stabilitet och skydd.

Regnkläder. Antingen jacka/byxor eller en poncho som skyddar både kropp och ryggsäck.

Varma kläder. Underställ plus mössa och vantar är ett absolut måste åtminstone i fjällen. Välj underställ i ull eller ullblandning. Det värmer bra även i fuktigt tillstånd och tar knappast åt sig svettlukt.

Stavar. I knölig terräng och framför allt vid vad ger de god hjälp.

Kikare. Med den ser du örnen du inte trodde fanns där.

Campingkök. Knappast något höjer humör och trivsel mer än att stanna och laga ett mål varm mat.

Läs också: Möt hösten till fots – fjällvandra i färgsprakande natur

Tre buslätta måltider

Att stanna och fixa mat är en del av vandringens stora fröjder. Termos och macka räcker många gånger. Ofta är det dock trevligt, och ibland nödvändigt, att göra sig ett ordentligt mål varm mat. Frystorkat är bekvämt. Du behöver bara en sked och hett vatten, och förvaringspåsen är både tillagningskärl och tallrik. Men det blir trevligare och i bästa fall godare om du anstränger dig liiitet mer. Här kommer tre enkla recept, alla för 2 personer:

Pasta med musslor och saffran

Koka 200-300 gram pasta (beroende på hur hungriga ni är) med en fiskbuljongtärning, en hackad vitlöksklyfta, en knivsudd (högst!) saffran och eventuellt en nypa torkad timjan.

Häll bort vattnet och vänd ner en liten burk musslor (utan spad).

Tortellini, varma koppen och salami

Koka 250 gram tortellini (en förpackning), men behåll cirka 1,5 dl av vattnet och blanda i en påse Varma koppen (ost & broccoli) och skär ner bitar av smakrik salami.

Läs också: Möt hösten till fots – fjällvandra i färgsprakande natur

Soppa med couscous

Enklare än så här blir det knappast. Gör en påssoppa du gillar och häll i en näve couscous på slutet. Låt svälla några minuter och du har en matig couscousgryta. Extra kryddor kan behövas.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen