Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 29 juni 2015

Hanna köpte egen gård – när hon var 21

För sju år sedan satsade Hanna Ulfsbecker på en egen gård. Nu driver hon en ridverksamhet i Mollaryd och föder upp tuppar som hon slaktar själv. Huset värms upp av ved från den egna skogen.

Bild 1/4 FOTO: Anne-Charlotte Andersson
Bild 2/4
Bild 3/4
Bild 4/4

När Hanna köpte gården Stålarp i Mollaryd, 2 mil från Borås, var det många som höjde på ögonbrynen. Men Hanna var beslutsam.

– Redan som barn visste jag att jag ville bo på landet och ha egna djur. Visst har jag fått jobba hårt, men när man följer sin dröm känns slitet meningsfullt, berättar Hanna som i dag är 28 år.

Hon flyttade in i det röda huset på 125 kvadrat och har förvandlat den övergivna ladugården till ett ljust och luftigt stall som blivit ett hem åt elva islandshästar.

– Jag växte upp i trakten och började rida som 5-åring. När jag var 12 år fick jag min första islandshäst.

Utbildade sig kvällstid

Efter gymnasiet jobbade Hanna i hemtjänsten, på en fabrik och på ett kafé – men drömmen om en egen hästgård fanns alltid där. Medan hon jobbade gick hon kvällskurser och blev hästskötare, hästföretagare och ridledare.

– Under hästföretagarkursen fick jag lära mig bokföring, ekonomi och juridik och allt praktiskt som måste fun-gera för en hästföretagare, berättar hon.

Land.se skriver om Hanna Ulfsbecker som köpte egen gård när hon var 21.
I förgrunden brygghuset som gjorts i ordning till övernattningsstuga med 8 bäddar. Här sover man över om man kommer till Stålarp på ridläger.

I dag driver Hanna ridskola, turridning och ridläger.

– Det är fantastiskt att få följa människor när de utvecklas genom ridningen, säger hon.

Land.se skriver om Hanna Ulfsbecker som köpte egen gård när hon var 21.
I hönshuset till vänster bor både ölandshöns och gamla uttjänta industrihöns tillsammans.

Ridskolan är fyra dagar i veckan med grupper både för barn och vuxna. På loven ordnar Hanna ridläger och då bor deltagarna i gårdens gamla brygghus som hon gjort om till gäststuga med åtta bäddar. Turridningar är ibland över dagen och ibland med övernattning.

– Intresset är stort. Jag har gäster både från trakten och från andra länder som Tyskland, Frankrike och USA. De tycker att det är exotiskt här.

Läs också: Bröderna Fakhro förvandlade övervuxen gård till populär marknadsplats

De som bor på gården på lägerveckorna äter måltiderna i Hannas hus, till exempel pannkakor gjorda på ägg från Hannas ölandshöns som bor på gården.

Land.se skriver om Hanna Ulfsbecker som köpte egen gård när hon var 21.
Stallet som tidigare varit ladugård hade stått tomt i många år när Hanna kom till Stålarp. Efter en rejäl upprustning är det ljust och fint med gott om plats för hästarna.

– Jag är självförsörjande på ägg och kött. Jag brukar hämta några tuppkycklingar från ett kläckeri i trakten, kycklingar som annars avlivas genom att malas i en kvarn. Jag föder upp dem och de får leva ett gott liv på gården. Sedan slaktar jag dem när de är ett halvår ungefär, och tar hand om köttet och fryser in.

Hur har du lärt dig allt, som att slakta tupp?

– Det är så att vara egen företagare. Man får fråga folk som kan och lära sig.

Jag har aldrig varit rädd för att jobba. Att ha eget företag passar mig.

Vad är viktigt för att lyckas?

– Att man vågar göra det man drömmer om. Att man ber om hjälp vid behov. Att man formulerar tydliga mål för sig själv och sitt företag.

Här bor både ölandshöns och gamla uttjänta industrihöns tillsammans.
Hanna som lever sin dröm i dag driver ridskola, turridning och ridläger.

Hanna samarbetar med flera småföretag i närheten.

– Under turridningen tar vi ofta en rast på ett bokkafé. Där får deltagarna soppa och hembakat framför en sprakande brasa innan vi rider tillbaka.

När Hanna ordnar turridning med övernattning hyr hon några stugor i närheten. Hon samarbetar också med till exempel sågverket, där hon köper sågspån, och hovslagaren, som kommer var åttonde vecka och byter alla hästskor.

Land.se skriver om Hanna Ulfsbecker som köpte egen gård när hon var 21.
Hanna brukar ta sig an några i taget som får växa till sig och ha ett fint tuppliv på gården. När de blir för stora för att kunna hålla sams slaktas de och blir till gryta.

Att driva en hästgård kostar – och än så länge kombinerar Hanna jobbet på gården med att arbeta som tidningsbud.

– Det passar perfekt. Jag sköter om hästarna när jag kommer hem efter jobbpasset. Sedan kan jag vila några timmar innan jag går ut i stallet igen.

Är du någonsin ledig?

– Jag var nyligen i Sälen med några kompisar. En vän bodde på gården och tog hand om allt. Att komma bort en natt går an – men det är ytterst sällan jag kan vara borta i flera nätter.

Stålarp består av 20 hektar mark. På en del av marken odlas foder till hästarna, en del är betesmark och en del skog.

– Husen värms enbart av ved, och veden kommer från min egen skog, berättar Hanna.

Land.se skriver om Hanna Ulfsbecker som köpte egen gård när hon var 21.

Mest läst på land.se

 • Ny hjärnforskning: Du mår som du tänker! 1 826 views
 • Så får du i dig tillräckligt av supermineralen magnesium 298 views
 • Magnesium är den nya hälsobomben 291 views
 • 15 roliga idéer för dig som har höns 129 views
 • 5 naturliga tips: Så botar du allt från värk till självsprickor med gröna blad! 99 views
 • Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen