Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 12 maj 2015

Hans hyllning skapar känslostorm på Facebook

Han är grävmaskinisten som inte sett så mycket av lantbruk. Förrän nu. Jobbet på Tuna gård utanför Vimmerby förändrade hans syn på bönder och det delade han med sig av i ett hyllat Facebookinlägg.

Bild 1/3 FOTO: Privat
Bild 2/3
Bild 3/3

Grävmaskinisten Johan Mårtensson kallar sig själv för stadsbo. Han hade tidigare inte sett så mycket av lantbruk men jobbet på Tuna gård fick honom att reagera.

– Efter all skit som kastas på bönder så tänkte jag att jag måste skriva om det, säger han och fortsätter:

– Många som jag känner har en syn på bönder om att de skitar ner på vägarna, kör sakta och undrar vad de gör hela dagarna. Min syn var inte långt därifrån. Jag förstod att de jobbar långa dagar men det här är första gången som jag har sett hur mycket de gör, säger han.

Imponerade stort

När Land Lantbruk når honom på Tuna gård är det sjunde dagen på gården. Som grävmaskinist har han fått i uppdrag att riva gamla betongsilor och arbetet med det är snart färdigt. Under sina dagar på gården har han fått se själv vad det innebär att vara lantbrukare. Något som imponerade stort på honom.

I Facebookgruppen Maskinistgruppen skrev han ett längre inlägg om sina upplevelser: ”När man sedan går hem på kvällen, helt slutkörd och trött, ja då håller samma människor fortfarande på och har dessutom ett par timmar kvar innan dom anser sig vara klara för dagen. Att få se vad och hur dom utför sina sysslor är däremot något som utan tvekan imponerar starkt på mig”, var en liten del av inlägget. I dagsläget har texten gillats av 10 662 personer och delats 3 954 gånger.

– Jag är superglad! Jag hade inte förväntat mig det och det var inte meningen att det skulle bli så stort. Jag ville få fram budskapet att folk ska tänka på hur mycket saker som ligger bakom saker och ting. Lantbrukare har så brett kunnande, allt ifrån att laga en motor, ta hand om djuren till att köra maskiner och fixa läckande tak. Det är helt fantastiskt!

Tuna gård arrenderas av Kjell Davidsson, som driver den med fem anställda. På gården finns 140 mjölkkor, entreprenad och en rörfirma. Arbetsdagarna kan bli väldigt långa och det fick också Johan Mårtensson se på nära håll.

Hade timmar kvar

– När man kommer vid kvart över fem på morgonen är redan två-tre man i gång. När jag gick hem på kvällen, vid klockan 19-20 och var helt slut, då hade de två-tre timmar kvar.

Att deras arbete på gården hyllas och sprids på Facebook glädjer också Kjell Davidsson.

– Det är väldig uppmuntrande! Det är som man blir rörd. Att det finns folk som ser det, det var roligt. Men arbetet på gården skulle aldrig gå utan väldigt duktiga anställda, säger han.

Här kan du läsa hans facebookinlägg (du måste logga in på Facebook)

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen