Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 maj 2015

Här är orten som vill bli självförsörjande på el

Vad är det som glänser på taken i Latorp? Jo, det är solceller! Invånarna vill bli självförsörjande på el.

På huset mittemot busshållsplatsen i Latorp sitter en solcellspanel. Halva taket är täckt av blänkande fönsterlika plattor, liksom flera andra villatak i området.
– Ja, här är tre generationer solenergi, säger Anders Holm och visar sitt eget tak i mitten av byn.

Där samsas glassolfångare från 80-talet, vacuumsolfångare från 90-talet och sprillans nya solcellspaneler. Tanken är att bli självförsörjande på egen solel, i alla fall under sommarhalvåret till att börja med.

Riktig entusiast

Anders är en av de drivande personerna bakom Latorps solcellssatsning och såg till att byn lyckades få EU-bidrag för den.
– Jag är väldigt teknikintresserad och tycker att solceller är spännande. Sen tycker jag det är viktigt med ett hållbart samhälle också, säger han.

Land.se om orten som vill bli självförsörjande på el.
Anders Holm visar två av sina solelsmätare.

Det tycker andra Latorpsbor också. Många har gått byalagets och ABF:s kurs ”Omställning energisystem”. De har lärt sig allt från hur solceller fungerar till hur man monterar upp dem själv för att få ned kostnaderna.
– Men man måste anlita en elektriker för att koppla solcellerna till elnätet, säger Anders.

Sjunkande priser

På sikt är tanken att byborna ska göra gemensam upphandling av solceller för att få ett lägre pris. Priserna har redan sjunkit rejält, mest på grund av ökad solcellsproduktion i Kina.

Det innebär att solceller inte längre är en olönsam affär utan faktiskt kan bli lönsamt. Inköpspriset är lägre och man kan bli självförsörjande på el under sommarhalvåret. Till det kommer att allt fler elbolag har börjat betala för överskottet av solel, vilket kan göra solcellerna mer lönsamma.

Stefan Andersson, som driver solenergiföretaget Polygress Solution AB, förklarar det såhär:
– Det avtal jag har med mitt elbolag innebär att de liksom lagrar överskottet av solel. Så jag betalar noll i elräkning på somrarna och får avdrag på mina elkostnader på vinterhalvåret, säger han.

Målet är att byn ska producera sin egen el – dels genom paneler på enskilda villatak, dels genom en större, gemensam solcellsanläggning.
– Ja, vi funderar på att sätta upp en liten solcellspark på ett gärde, som invånarna kan köpa andelar i, säger Anders Holm.

Här får du veta mer:

www.energimyndigheten.se
www.ecokraft.se
www.svensksolenergi.se
www.polygress.com
www.latorpsbyalag.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen