Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

Här finns Sveriges värsta vägar

Vägarna på landsbygden är dåliga på många ställen i Sverige. De värsta vägarna finns norr om Dalaälven och i de norra länen sker flest dödsolyckor visar Motormännens granskning.

FOTO: Privat

Under 16 maj till 26 september 2014 granskade Motormännen vägarna genom att låta funktionärer mäta vägojämnhet med hjälp av smartphones.
Medeltalet för underkända vägar i Sverige ligger procentuellt på 2,3 procent. I Västernorrland faller 6,5 procent av vägarna under kategorin underkänd väg. I Jämtland ligger siffran på 8,9 procent.
– En jämförelse mellan standarden på de statliga vägarna och antalet omkomna i trafikolyckor under perioden 2003–2013 visar på ett tydligt samband. De län med flest trafikdöda i förhållande till befolkningen finns i norra Sverige, men även i Kalmar och delar av Västra Götaland, främst gamla Skaraborg. Det är också de län som har de sämsta vägarna enligt undersökningen, säger Erik Kjellin, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, till SVT.

Ökad risk för olyckor

Undersökningen består av en granskning av 92 000 kilometer av Sveriges vägnät genom att mäta ytojämnheter. Det sämsta vägnätet finns norr om Dalaälven.
– Statistik för de senaste tio åren visar att antalet omkomna i trafikolyckor är tre gånger större i Jämtland än i Stockholm i förhållande till antalet invånare. Bra vägar minskar riskerna för olyckor, men det är inte bara på grund av att vägarna är sämre. Det finns även andra viktiga förklaringar som skillnader i kollektivtrafikutbud, polistäthet och attityder, säger Erik Kjellin.
En dålig väg är inte bara en säkerhetsrisk. Den leder till skador på bilen och hämmar utvecklingen på landsbygden.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen