Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 12 maj 2015

"Hela Sverige ska överleva"

Den svenska landsorten dräneras på sin befolkning och tar stryk när alltfler flyttar till större städer. En direkt följd är att både jobb och samhällsservice försvinner. Hur den trenden ska brytas debatterades i SVT:s nya program ”Ett Sverige – debatten” i onsdags.

land_artikel_svt

Direkt från en studio i Umeå och med hashtaggen #ettsverige ska SVT koppla greppet om hela landet. På plats i onsdags fanns bland andra landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, landsbygdsupprorets skapare Erika Sörengård och Terese Bengard, chef för organisationen ”Hela Sverige ska leva”. Debattens avgörande frågor var: Går det att rädda landsbygden och är flykten till storstäderna – urbaniseringen – en naturlig utveckling som inte går att stoppa?

Erika Sörengård var först ut och ansåg att det sker en fanatisk urbanisering i Sverige.

– Man kan inte bara stå och titta på när landsbygden demonteras. Man måste prova att göra någonting åt det. När vi väl har tappat de resurserna vi har är det svår att bygga upp dem ingen, sa Erika Sörengård i SVT.

Den moderaten politikern, Hanif Bali från Solna kommun, kontrade direkt och prisade den svenska urbaniseringen.

– Jag tycker att urbanisering i grund och botten är en bra sak. Den leder till högre tillväxt och att ekonomin blir bättre, sa han.

Han poängterade även att det är en naturlig utveckling och att urbanisering inte är något politiskt beslut som någon har tagit.

– En gång i tiden växte landsbygden på jägar- och samlarsamhällets bekostnad. En gång i tiden växte bruksorterna på landsbygdens bekostnad. Just nu ser vi att tätorter växer på bruksorternas bekostnad. Det här är en fullt naturlig utveckling som beror på att vår ekonomi förändras.

Han fick genast mothugg av Terese Bengard från ”Hela Sverige ska leva”. Hon riktade skarp kritik och sa att han kommer att få det tufft när han målar upp en sådan bild.

– För att få ett land som fungerar så behöver vi också landet. Ett fungerande land behöver ett land. När vi skapar hållbara städer måste vi också se till att skapa hållbara landsbygdsregioner, sa Terese Bengard i SVT.

En konsekvens av storstädernas starka tillväxt är att den svenska landsbygden kommer på skam. Många drabbas av dålig mobiltäckning och illa utbyggt bredband. Problem som inte marknaden löser.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) släpptes in i debatten efter en halvtimme. Han fick den raka frågan vad han kan göra åt saken.

– Vi politiker måste självrannsaka oss. Både socialdemokratiska och borgerliga regeringar har misslyckats. Vi har inte skapat de här förutsättningarna. Det här måste vi ta tag i. Vi måste ändra på det här, sa Sven-Erik Bucht.

Hans raka besked till folk som bor på landsbygden var annars att regeringen tillsätter en parlamentarisk utredning.

– Utredarna ska titta på hur vi ska få en långsiktig sammanhållen landsbygdspolitik för Sverige. Det har aldrig gjorts förut. Det finns ingen regering som haft en sammanhållen landsbygdspolitik.

Se hela debatten på SVT

Läs mer om urbaniseringen:

 • Gudrun Schyman: ”Stad och land behöver gå hand i hand”
 • Flykten till städerna – vi slår hål på myten
 • Lyckad i storstaden – förlorare på landsbygden
 • Relaterade artiklar

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen