Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 3 mars 2017

Hemsökt – 8 kusliga platser att besöka som ger dig kalla kårar

Törs du övernatta i en spöktät prästgård eller spana efter vålnader i ett övergivet mentalsjukhus? Här är listan på platser i Sverige som kräver ett visst mod att besöka.

1. Borgvattnets prästgård, Jämtland

land_spokplatser_borgvattnets_prastgard
Foto: Borgvattnet

I den hemsökta, jämtländska prästgården från 1870-talet händer märkliga och oförklarliga ting. Här hörs steg i tamburen fast ingen är där och tre damer som gråter i ett av rummen. En mystisk gungstol sägs gunga av sig själv. Den som vågar kan boka ett av rummen i prästgården över natten.

2. Glimmingehus, Simrishamn, Skåne

land_spokplatser_glimmingehus

I medeltidsborgen Glimmingehus ska en jungfru ha blivit inmurad i en av väggarna. Hon spökar här. Ibland dyker en borgfru i skepnad av en nackad höna upp på borggården, och i vallgraven springer svarta hundar. Törs du åka hit och kolla om det är sant?

3. Häverödals Kvarn och Såg, Hallstavik, Uppland

land_spokplatser_haverodals_kvarn

Kvarnbyggnaden är förfallen och här finns inte längre någon verksamhet. Men ibland lyser ett svagt ljus ändå i ett av fönstren om nätterna. En vålnad har också setts runt kvarnen nattetid.

4. Kastlösa prästgård, Kastlösa, Öland

land_spokplatser_kastlosa_prastgard
Foto: Kastlösa

Här dunkar och slår det i dörrar, väggar och fönster om nätterna. Men ingen är där. Ingen som syns i alla fall. Det går att boka rum för övernattning på prästgården.

5. Kymlinge station, Stockholm

land_spokplatser_kymlinge_station

Stationen ligger på den blå tunnelbanelinjen mellan Hallonbergen och Kista. Men här stannar inga tåg, för stationen byggdes aldrig klart. Här finns varken biljetthall, rulltrappor eller hissar. Inga människor heller, men gott om spöken sägs det: ibland susar spöktåget Silverpilen förbi… Platsen är avspärrad och bevakad, så räkna med att få spökspana lite på avstånd.

6. Mörby slottsruin, Rimbo, Uppland

land_spokplatser_morby_slott

Slottsruinen är mäktig att se trots sitt förfall. Var försiktig om du väljer att besöka den, förutom de spöken som bor här finns en viss rasrisk att ta hänsyn till. Slottet har anor från 1400-talet och var släkten Oxenstiernas stamborg. Den övergavs 1685 och har förfallit sedan dess. Här har olika kvinnogestalter och en stor, svart spökhund som möjligen är Djävulen själv skådats. Parkera vid Fasterna kyrka och ta stigen som leder till slottet.

7. Säters mentalsjukhus, Säter, Dalarna

land_spokplatser_saters_mentalsjukhus

Sjukhuset öppnade 1912 och var på den tiden ett av Sveriges största och mest moderna mentalsjukhus. Den fasta paviljongen har nu tillåtits förfalla och kommer sannolikt att behöva rivas. Huset är i mycket dåligt skick och har bommats igen bland annat på grund av säkerhetsskäl. Här och där har nyfikna dock hittat sätt att ta sig in trots att byggnaden är farlig att vistas i. Sjukhuset lär vara hemvist för mängder av osaliga andar. På Mentalvårdsmuseet kan den som är intresserad av Säters historia hitta mycket intressant.

8. Vasaborgen, Uppsala, Uppland

land_spokplatser_vasaborgen
Foto: Vasaborgen

Borgen var det ursprungliga Uppsala slott och ligger i anslutning till det nuvarande slottet. Här skedde de hemska och våldsamma Sturemorden på order av kung Erik XIV 1567. Både personer som arbetat på slottet och förbipasserande har noterat mystiska ljud och vibrationer från den gamla ruinen, särskilt nattetid. Här kan du gå spökvandringar och få historisk guidning. Läs mer på Vasaborgens Facebooksida.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen