Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 27 januari 2016

Henrietta kom tillbaka efter sju år – se klippet med den tama domherren!

I sju år var hon borta. Sedan landade den vackra domherren plötsligt på Ann-Sofie Nordins axel igen. ”Jag höll på att få en glädjechock”, säger hon.

För sju vintrar sedan började Ann-Sofie Nordin uppvaktas av en domherre. Så fort hon klev utanför dörren hemma i byn Kilen utanför Leksand, kom den lilla fågeln flygande.

– När jag skulle skotta snö satte hon sig på marken ett par meter ifrån och tittade. Skulle jag iväg med bilen satte hon sig på taket. Skulle jag hämta in ved satt hon på fågelmataren utanför vedboden och kikade nyfiket in.

Hon? Ja, det var en hona och Ann-Sofie började kalla henne Henrietta.

Efter en månads närmande tog Henrietta mod till sig och flaxade upp på Ann-Sofies axel, nafsade henne i örsnibben och sjöng en liten trudelutt. När isen var bruten, landade den lilla damen på Ann-Sofies axel var och varannan dag.

Kom flygande

Men med vintern upphörde mötena. Henrietta försvann och kom inte tillbaka. Men i december denna vinter var Ann-Sofie ute för att ge hönsen mat när en domherrehona plötsligt kom flygande och satte sig på hennes axel, nafsade i örsnibben och sjöng en liten stump.

Ann-Sofie Nordin är helt övertygad om att det är Henrietta som är tillbaka. Flera gånger i veckan hela denna vinter har de träffats och fågeln beter sig på exakt samma sätt som för sju år sedan.

– Det hon mest vill är att bli klappad och värmd i famnen. Hon ger sig inte förrän hon fått en kvarts kelande och kliande.

Hon har aldrig behövt locka Henrietta med mat. Fågeln är frisk och välmående och kommer av egen vilja.

– Men hon har aldrig satt sig på någon annans axel, och om jag har någon med mig stannar hon på behörigt avstånd. Jag är så tacksam över att få vara med om detta. Kanske var det sista vintern, säger Ann-Sofie Nordin.

 

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen