Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 29 mars 2016

Het trend med fermentering – 9 jästa livsmedel det bubblar om

Det bubblar och fräser, kvillrar och pyser. Hetaste trenden just nu är fermenterad mat. Här får du en snabbkurs i hur bakterier och svampar kan förgylla maten.

FOTO: All over press

Navigera med näsan! Den frisk, syrliga och spännande doften av mat som förädlats med bakterier, jästsvampar och mikrosvampar pyser ut lite överallt just nu. Här är en snabbkurs i olika fräsiga sätt att sätta sprätt på maten.

1. Fil och yoghurt

En syrad produkt vi är vana vid. Mjölksyrebakterier konserverar mjölken. Olika typer av kultur används för filmjölk, youghurt och långfil. Det finns också kulturer medbakterier som syrar mandelmjölk och andra veggo-drycker. Du kan syra mjölk själv, här hittar du recept!

2. Kefir

Ser ut som fil men här syras mjölken av kefirgryn. Det är bakterier och jästbakterier i små klumpar ihopfogade av mjölkprotein, påminner om små blomkålsbitar.

3. Surdeg

En klassiker. Surdegen är en startkultur som bildas när jäst och mjölksyrabakterier får växa i mjöl och vatten i rumstemperatur. Vill du prova? Här hittar du recept på en variant med vildjäst!

Läs också: Checklista – så mjölksyrar du maten

4. Vinäger

Den skapas av vin, öl eller cider när alkoholen oxideras och blir ättikssyra. Jobbet görs av jästsvampar som finns överallt i luften men för att vara säker på att ”rätt” svampar gör jobbet brukar man använda en startkultur, en vinägermoder.

Ta en titt i en flaska opastöriserad, ekologisk vinäger. Där kan det flyta en liten gelepropp. Om den läggs i en alkoholhaltig dryck förvandlas drycken till vinäger.

5. Kombucha

Det här är en riktig innedryck för hälsomedvetna. En geléartad blandning av bakterier och jästsvampar, ungefär som en vinägermoder, förvandlar sött te till en kvillrande dryck med nyttiga mikroorganismer. Vill du testa? Så här kan du göra en egen en kombucha-svamp.

Kombucha

6. Miso

En japansk ost som tillverkas när sojabönor, havssalt och vatten fermenteras samtidigt som den påverkas av en speciell mögelsvamp.

Woman making Miso soup, close up

7. Natto

Japanska, fermenterade sojabönor med nästan samma rykte som surströmming. Doften och den kletiga konsistensen kräver lite tillvänjning.

s

8. Tempeh

Indonesisk sojaost, lite som veggo-världens version av camembert. Den består av syrade sojabönor som hålls samman av ett speciellt vitmögel.

9. Syrade grönsaker

En klassisk hälsobomb där mjölksyrebakterier konserverar och frigör näringsämnen. Här får du recept att testa.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen