Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 29 september 2015

Heta fakta! Allt du behöver veta om kaffe

Vad är egentligen skillnaden mellan caffè latte och café au lait? Och vad är det som påverkar kaffets smak? Här reder vi ut begreppen.

FOTO: Thomas Hjertén

En kopp med varmt koffeinrikt kaffe piggar upp även den tröttaste. I världen finns det ungefär 60 olika kaffearter. Men marknaden domineras framför allt av två sorter, Coffea arabica och Coffea canephora (robusta). Arabica härstammar från Etiopien och robusta kommer ursprungligen från Kongo. I Sverige är det varianter av arabica som är mest populärt.

DropCofee_31 kopia

Svenskar dricker näst mest kaffe i världen efter finländarna, 4–5 koppar om dagen per person.

Bönorna som ger oss den gyllene drycken kommer från kaffeväxten som är väldigt känslig för kyla. Den kräver därför ett varmt och jämnt klimat för att trivas. Kaffebären plockas till största delen för hand eftersom de mognar olika fort. Det gör att det är svårt att mekanisera denna del av processen.

Läs också: Het trend: Kokkaffe

Läs också: Hembakats recept på mandelsnitt med kaffesmak

6 kaffedrycker – lär dig skillnaden

Caffè latte
En caffè latte består av en dubbel eller enkel espresso i ett högt glas fyllt med ångvärmd mjölk med lite mjölkskum på toppen. Runt 10 procent av drycken består av kaffe och 90 procent av mjölk, beroende på hur mycket espresso den innehåller.

Latte macchiato
Ångvärmd mjölk ”fläckad” med espresso. Drycken har en treskiftseffekt med skummad mjölk i botten, espresso i mitten och mjölkskum på toppen.

Espresso
En liten mängd starkt kaffe med ett fast skum på toppen som kallas crema. Creman är olika i både färg och konsistens beroende på böna och rostning. Espresso bryggs genom att låta 93-gradigt vatten under högt tryck pressas genom hårt packat kaffepulver. Kaffet ska vara väldigt finmalet.

Caffè mocca
Espresso blandad med varm choklad och skummad mjölk.

Cappuccino
Italiensk sort av starkt espressokaffe. Består av en del espresso och fem delar ångskummad mjölk.

Café au lait
Franska för enkel kaffe med varm mjölk.

Läs också: Hembakats recept på sockerkaka med vaniljkaffe

4 faktorer som påverkar kaffets smak

1. Råvaran. Vilken sorts böna det är, när den plockas, var den odlas, hur omgivningen ser ut och hur den sköts är alla faktorer som påverkar råvaran och därmed smaken. De stora tillverkarna blandar ofta många sorters kaffe för att få samma smak varje gång.

2. Rostning. Tid och temperatur för rostningen avgörs av vilka bönor som ska rostas eftersom olika bönor kräver olika metoder. Under rostningen förvandlas färgen på bönorna från grön till brun och aromerna får en chans att utvecklas. Ju längre tid bönorna rostas och ju högre värme, desto mörkare bönor

3. Malningsgrad. Olika sorters bönor kräver olika malningsgrad för att få ut mesta möjliga antal aromer ur bönan. Kontakttiden mellan kaffet och vattnet avgör hur grovmalet kaffet ska vara. Ju längre kontakttid kaffet har med det varma vattnet, desto grövre ska det malas för att få ut bästa smak.

4. Tillagningsmetod. Hur länge kaffet kokas eller bryggs påverkar smakerna. Vattnets kvalitet och hårdhetsgrad kan också förändra styrkan på det färdiga kaffet. Likaså temperaturen på vattnet.

Gilla oss på Facebook så missar du inget kul!

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen