Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 27 december 2016

Hurvamorden chockade Skåne: Olycklig kärlek gjorde polisen Tore Hedin till massmördare

Han hette Tore Hedin och var lagens väktare i mellersta Skåne. I augusti 1952 chockades hela bygden när det visades sig att fjärdingsmannen mördat nio personer. Bland dem sina föräldrar och sin tidigare fästmö.

Bild 1/7
Bild 2/7
Bild 3/7
Bild 4/7
Bild 5/7
Bild 6/7
Bild 7/7

Läs också: Polismannen som fångade Tore Hedin: ”Jag visste direkt att han var mördaren”

Då kvällen hade mörknat och blivit natt krossades Per och Hulda Hedin med en yxa innan de försvann i lågorna i sin egen bostad. Den skumma silhuetten som avtecknade sig i den skånska byn tillhörde deras egen son. Några timmar senare var Tore Hedin själv avliden, men först efter att han tagit med ytterligare sju personer i döden. I ett efterlämnat brev skrev han:

”Ja, mina vänner, varför nu detta som synes som en dåres verk, och det kan hända att det är det också. Som man känner sej själv, känner man andra, och där ser ni: I dag röd, i morgon död. Man vet aldrig när det är tid att lämna in.”

Fredagen den 22 augusti 1952 blev sommarens ljumma vindar iskalla i bygderna kring Höör och Lund i mellersta Skåne. Tidigt på morgonen upptäcktes två sönderbrända kroppar i ett nerbrunnet hus i Kvärlöv. Ungefär samtidigt påträffades liken av föreståndarinnan, en anställd och fem av de 17 inackorderade på ålderdomshemmet i Hurva, drygt tre mil därifrån. Även där hade höga brandflammor rest sig mot himlen.

Snabbt en misstänkt

Polisen hade snabbt en starkt misstänkt för båda mordbränderna: 25-årige Tore Hedin. Han hade arbetat som fjärdingsman i Tjörnarp och Uppåkra, det vill säga som polis på landsbygden, men hade fått avsked av landsfogden i Malmö ett par dagar innan efter att ha misshandlat sin fästmö. Hedin ogillade att hon hade brutit deras förlovning. Ulla Östberg, 24, arbetade som biträde på ålderdomshemmet i Hurva och var en av dem som bragtes om livet.

Hedin flydde från Hurva i en blågrå Renault, som också hade sin speciella historia. Bilen hittades senare övergiven vid Bosarpsjön i Häglinge församling, en bra bit nordost om massmördarens sista brottsplats. Man visste att Hedin hade en sportstuga i trakten. Ute på vattnet guppade en övergiven eka. Tore Hedin hade gått i sjön. Hans fullt påklädda kropp låg på botten intill en vassrugge och armbandsklockan hade stannat på sex minuter över nollfyra.

Fasansfulla timmar

Huvudorsaken till Hedins lika känslokalla som fasansfulla sista timmar i livet var olycklig kärlek. I det allra sista han skrevs tillkännagavs:

”Nu är anledningen den att jag har blivit bedragen av den tös som betytt allt för mej här i livet. Hon har handlat svekfullt mot mej och det lönar jag så här. Den 21 augusti 24.00 slog jag ihjäl min mor och min far samt satte eld på huset, därefter körde jag till den svekfulla flickan i Hurva, dit jag kom 03.00. efter att ha funderat ut ett lämpligt sätt slog jag ihjäl henne och hennes chef 01.30, varefter jag 02.00 satte eld på huset efter att ha dränkt in det med bensin.”

Tore Hedins mördande började inte med dåden i Kvärlöv och Hurva. Torsdagen den 28 november 1951, slogs den 32-årige kvarnägaren Allan Nilsson i Tjörnarp ihjäl och bestals på en för tiden ansenlig summa pengar. Därefter satte gärningsmannen fastigheten i brand. Någonting liknande hade aldrig tidigare skett i svensk kriminalhistoria och bygdens människor levde under lång tid i skräck och misstänksamhet.

Medverkade i spaningarna

Ingen hade en tanke på att ortens egen fjärdingsman var den skyldige. Hedin, som var vän med mordoffret, medverkade själv i mordspaningarna. Han hade nerver av stål. Under lång tid efter kvarnmordet deltog Hedin villigt i utredningsdiskussionerna med statspolisen från Malmö och hade hand om en del förhör med misstänkta. Till de nyfikna journalister som samlades i Tjörnarp sa Tore Hedin enligt kvällstidningen Expressen:

– Jag vet ingenting och får ingenting säga. Men ni kan ju tala med kvarnägare Nilssons gamle far. Han står där borta och gråter, men ni kan ju alltid försöka.

Spaningsledningen var övertygad om att mördaren var väl bekant med Tjörnarp och Arne Nilssons vanor. Men trots att en parapsykolog och fjärrskådare tillkallades hittades ingen lösning på mordgåtan. Tore Hedin hade också turen att kunna avstyra en uppgift om att en av de märkta sedlarna från kvarnmordet hade hamnat i handen på en polisman i ett intilliggande distrikt – det var nämligen fjärdingsman Hedin som råkade svara på telefonsamtalet. Först när spanarna kunde läsa följande ur det som Hedin skrev minuterna innan han tog livet av sig insåg de vad som hade hänt:

I november 1951 mördade jag kvarnägare John Folke Allan Nilsson i Tjörnarp samt satte fyr på hans fastighet. Skälet var behov av pengar och jag kom över 4 360 kronor vid ifrågavarande tillfälle.”

Starka farhågor

För rånarpengarna köpte Tore Hedin bland annat den blågrå Renault som polisuppbådet senare fann vid Bosarpsjön i dramats slutskede. En tjörnarpsbo hade länge starka farhågor om att Hedin var den lokale kvarnägarens baneman efter att ha sett honom bära Arne Nilssons klocka, men vågade först framföra sina tankar efter att det som kom att kallas Hurvamorden hade klarats upp.

Rättspsykiatriker och psykologer sökte efteråt svaret på varför en till synes välfunnen 25-åring kunde falla ut i ohyggliga våldsdåd. De närståendes omdömen om Tore Hedin skiftade. ”Snäll, hjälpsam och jovialisk”, sa vissa, andra att han var en skrytsam enstöring med häftigt humör. I Hedins släkt fanns schizofreni och experterna menade att det sannolikt var den huvudsakliga orsaken bakom de fruktansvärda aggressionerna. Smygande sinnesjukdom kan oväntat explodera i psykos och villfarelse.

Det framkom också att Tore Hedin tidigt hade problem med rättvisan. I bekännelsebrevet som hittades i hans bil erkände han ytterligare ett olöst brott, ett tillgrep han gjorde som 16-åring:

”I september 1943 satte jag fyr på Gustavshills bryggeri i Annelöv och anledningen var att jag stulit havre på vinden till vår häst där hemma som svalt och för att det inte skulle synas så slängde jag en sticka i halmen innan jag gick med den följd som blev.”

Tog livet av föräldrarna

Tore Hedin tog, antogs det, livet av sina föräldrar för att de skulle slippa skammen för hans efterföljande illgärning. Han besökte dem vid 18-tiden på kvällen, innan han for iväg och återkom strax före midnatt och slog ihjäl sin 72-årige far och sin 55-åriga mor. När Hedin kom till ålderdomshemmet i Hurva tog han sig via en brandstege in på övervåningen och högg ihjäl sin tidigare fästmö Ulla Östberg och föreståndarinnan Agnes Lundin med vardera tre yxhugg i huvudet. Hedin satte sedan eld på huset och låste dörren och tog nyckeln med sig. Tillskyndande grannar och brandmän fick rädda de flesta av åldringarna fönstervägen.

Det olösta mordet på kvarnägaren Arne Nilsson i det vanligtvis stillsamma stationssamhället Tjörnarp hade under nio månader plågat bygdens människor. Vem var den kallhamrade och brutala mördaren? Och skulle han slå till igen? Först när det natten till en augustifredag för 60 år sedan brast helt för Tore Hedin, kunde befolkningen börja andas ut och återgå till ett liv med mindre fasa och fruktan.

Gick själv i döden

Sveriges mest ökända massmördare genom tiderna nedtecknade följande innan han bara några minuter senare ändade sitt eget jordeliv:

”Nå, nu är klockan 04.00 den 22 augusti 1952 och nu slutar jag detta och min sorgliga levnad i hopp att bli förstådd och förlåten av dom som kan och har möjlighet. Glad, lugn och sansad går jag i döden, ty nu är allt uppfyllt. Tore Hedin, mördare. Adress: Okänd.”

Läs också: Polismannen som fångade Tore Hedin: ”Jag visste direkt att han var mördaren”

 

 

Fakta om Hurvamorden

Var: I Tjörnarp, Kvärlöv och Hurva i Skåne.
När: Mellan den 28 november 1951 och den 22 augusti 1952.
Hur: Den nyligen sparkade fjärdingsmannen Tore Hedin mördade nio personer – sex på ålderdomshemmet i Hurva, föräldrarna i Kvärlöv och en före detta flickvän. Nio månader tidigare hade Tore Hedin tagit livet av kvarnägaren Arne Nilsson i Tjörnarp.

Mest läst på land.se

 • Välkommen till Land Auktioner med enbart fabriksnya produkter! 734 views
 • Sålde bilen i ångest – Nu fixar han glesbygdslivet med den här 26 views
 • Gott nytt 2017! Här är 7 positiva nyheter som väntar det nya året 11 views
 • Gör egen mozzarella på en halvtimme 8 views
 • Spännande hjärnforskning: Du mår som du tänker! 6 views
 • Läs mer om

  Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen