Hylla matlådan! 5 läckra rätter som gör kollegorna avundsjuka
Trött på långa köer till lunchrestaurangen? Eller jobberar du hemma och äter rester dag ut och dag in? Annika Mogensen som har skrivit boken "Matlådan – för ett smartare liv", hjälper dig att göra matlådor att se fram emot.
Lunchen ska vara en paus som ger dig kraft att orka hela dagen, menar Annika Mogensen och bjuder på klassiker, lyx och lite sött i boken Matlådan – för ett smartare liv.
Hon ger också specifika tips för hur det ska bli bra:
• Skaffa små lådor för tillbehör som lyfter matlådan: riven ost, en kall sås eller solroskärnor.
• Värm inte maten i plastlådan om den inte är gjord för det. Många plaster släpper ifrån sig ämnen när de värms upp.
• Lite enklare? Välj grytor och gratänger som innehåller grönsaker så undviker du tillbehör.
Recepten nedan kommer från boken. Recept Henrik Lyberg, foto Ann-Sofi Rosenkvist
1. Gryta med korv och bönor för 4 personer, tillagningstid 45 min:
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
400 g passerade tomater
1 dl vitt matlagningsvin
1 buljongtärning (kyckling- eller grönsaks-)
1 gul paprika
1 kruka basilika
400 g blandande bönor
300 g korv (gärna kryddig)
salt och svartpeppar
Tillbehör:
crème fraiche smaksatt med tomat och basilika
vitt bröd
1. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Häll olja i en kastrull och bryn löken tills den blir lite mjuk.
2. Häll i passerade tomater, vin och buljongtärning. Låt koka upp och låt det småkoka medan du arbetar vidare. Grytan ska reduceras med cirka 2 dl vätska.
3. Tärna paprika, basilika och häll dem och bönor i grytan. Låt det stå till sig i ett par minuter så att bönorna blir varma.
4. Skiva korven och stek den i en stekpanna. Tillsätt korven det sista du gör.
5. Låt svalna och fördela grytan i matlådor. Toppa med en klick crème fraiche vid servering.
Läs också: Ät dig frisk! 7 nyttiga kålsorter
2. Broccolifritters för 4 personer, tillagningstid 30 min
1 kg broccolibuketter
5 ägg
1,5 dl vetemjöl (eller tex dinkelmjöl)
100 g riven parmesanost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
rapsolja att steka i
Tillbehör:
smulad fetaost, skivad salladslök eller rödlök, några salladsblad och bröd. Eller sallad med en sås av smulad fetaost och turkisk yoghurt
1. Koka broccolibuketterna mjuka. Låt rinna av och svalna i ett durkslag.
2. Knäck äggen i en bunke, tillsätt mjöl, ost, salt och peppar. Vispa ihop alltsammans. Pressa i vitlök och rör runt. Lägg i broccolin i bunken och mosa till smet med en gaffel. Det går bra med stavmixer, men mixa inte för slätt. Tillsätt mer mjöl om smeten blir för lös.
3. Hetta upp olja i en stekpanna. Klicka ut smeten och forma biffar i önskad storlek. Stek några i taget och låt dem få färg på båda sidor. Lägg dem på hushållspapper en stund när de är klara.
4. Förvara biffarna i frys eller kyl. Ät dem i macka med fetaost, lök och sallad eller med en sallad och fetaostsås.
Läs också: Leve husmanskosten! 6 härliga godingar
3. Färsbiffar med blomkålsgratäng för 4 personer, tillagningstid 30 minuter
1 blomkålshuvud
Béchamelsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk (3 procent)
50 g riven ost (gärna Västerbottensost)
salt och svartpeppar
Biffar:
500 g nötfärs
1 dl ströbröd
1 dl rostad lök
2 msk dijonsenap
1 dl grädde
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär blomkålen i mindre bitar. Lägg bitarna i saltat kokande vatten i 5–7 minuter. Häll av vattnet och låt blomkålen ånga av lite grann. Lägg blomkålen i en ugnsfast form.
3. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör om tills det har blivit en massa. Tillsätt mjölk medan du rör om. Rör hela tiden så att det inte bränner i botten. Låt såsen tjockna och puttra i 5 minuter, så att smaken av mjöl försvinner. Tillsätt osten när såsen kokat klart. Salta och peppra.
4. Häll såsen över blomkålen och sätt in formen i ugnen i 10 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
5. Blanda alla ingredienser till biffarna i en bunke. Om du använder degblandare får du inte blanda för länge, då blir biffarna sega.
6. Forma biffar och stek dem in smör. Låt steka tills det är en rosa kärna i mitten.
7. Låt svalna och fördela i matlådor. Förvara i kyl eller frys.
Läs också: Läcker mat – utan salt
4. Kyckling med kokospanering för 4 personer, tillagningstid 45 minuter
Pilaffris:
2 dl ris
2 tärningar grönsaksbuljong
Kyckling:
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 dl riven kokos
4 kycklingfiléer
2 msk matolivolja
1 msk smör
salt och svartpeppar
Sauterad paprika:
3 paprikor i olika färger
2 msk olivolja
salt och svartpeppar
1. Mät upp ris och vatten enligt anvisningarna på förpackningen, men hoppa över saltet. Låt koka upp och tillsätt buljongtärningen. Rör runt och låt koka klart under lock. Ett enkelt pilaffris!
2. Sätt ugnen på 200 grader.
3. Panera kycklingen. Ta fram tre skålar: vetemjöl i den första, vispat ägg i den andra, kokos i den tredje. Panera en filé i taget. Mjöla först ordentligt, doppa i ägget och sist i kokosen.
4. Värm en stekpanna ordentligt, ha i olivolja och smör. När smöret har tystnat lägger du i kycklingen. Sänk värmen så att kokosen inte bränns vid. Salta och peppra.
5. När filéerna fått fin färg lägger du dem i en ugnsfast form och ställer i ugnen i 15–20 minuter eller tills innertemperaturen är 67 grader.
6. Rensa paprikan och skär den i stänger.
7. Sautera paprikan i en varm stekpanna med olja. Slunga runt den tills den mjuknat lite och fått en strimma färg. Salta och peppra. Den ska inte bli överkokt utan fortfarande ha en liten kärna. 8. Fördela i matlådor och förvara i kyl eller frys.
Lite sött
Överraska dina matlådekamrater med något sött efter maten ibland. Smakrika och goda bollar, naturligt sötade med dadlar.
5. Kakaobollar med dadlar och kokos, 10 st, tillagningstid 15 min
¼ dl snabbhavregryn
1 dl kokosflingor
1 msk kakao
50 g (ca 6 st) dadlar, utan kärnor
2 msk kallt kaffe
2 tsk rapsolja
kokosflingor eller strösocker att rulla bollarna i
1. Lägg havregryn, kokos och kakao i en skål och klipp ner dadlarna.
2. Tillsätt kaffe och rapsolja.
3. Blanda ihop till en smet, gärna med stavmixer. (Färska dadlar går att mosa med en gaffel.)
4. Rulla bollarna i kokosflingor.
5. Förvara dem i kyl eller frys.
Så får du matlådan att hålla längre!
Källa: Christina Lantz, Livsmedelsverket
Läs också: 7 fantastiska blomkålsrecept