I Vuollerim har bykraften alltid varit stark
Barack Obama, Angela Merkel, Ban Ki-moon och Stefan Löfven, åk till Vuollerim! Här finns lösningen på framtidens utmaningar. Det är budskapet från Epi Ludvik Nekaj, grundaren av det globala initiativet Crowdsourcing Week, efter veckan i Vuollerim.
Det är ingen slump att byn Vuollerim i Lappland blev platsen för en internationell konferens om crowdsourcing. Vuollerimbygden hyllas av Crowdsourcing Weeks grundare, Epi Ludvik Nekaj från Singapore.
– Världens politiker borde ta efter Vuollerims exempel. Vuollerim är platsen som det politiska ledarskapet bör rikta sina blickar mot. Det är ett perfekt exempel på hur man i ett samhälle kan jobba mot gemensamma mål.
Crowdsourcing – eller ”kunskapsknytis”, som en av byborna översatte det med – blir allt vanligare.
– Jag tror ingen av oss här i bygden tidigare hade en aning om att det var crowdsourcing vi höll på med och att vi är bra på det här i Vuollerimbygden, säger Eva-Lena Skalstad, VD för turistföretaget Lapland Vuollerim Welcomes You.
– De senaste 15–20 åren har det startats många företag och projekt av gräsrötter här för att fylla olika behov som funnits i bygden.
Ta jobben till landsbygden
Konferensen samlade flera internationella talare samt lokala företrädare för bygdebolag, föreningar, projekt och Luleå tekniska universitet.
Den isländska antropologen Hjørtur Smárason från Innovation Embassy höll ett föredrag om hur man kan attrahera stadsbor att ta med sig sina jobb till landsbygden för bättre livskvalitet och samhällsutveckling. Han var väldigt imponerad av sättet att arbeta i Vuollerim.
– Det här är en helt fantastisk by. De har verkligen visat vad som kan uppnås genom crowdsourcing. Sättet de har hanterat sin kris, med nedskärningar i service och utflyttning, är imponerande. Det jag tar med mig hem är en historia om en bygd som lyckades göra det som så många pratar om men faktiskt aldrig gör. Det helt fantastiskt att se vad som är möjligt att göra när så många händer hjälper till.
Vanligtvis sker crowdsourcing via internet, genom digitala kampanjer eller forum där man delar och bygger vidare på idéer, samlar kapital och kunskap.
I Vuollerimbygden har byborna, utan att vara medvetna om det själva, jobbat med en analog crowdsourcing. Ett nytt begrepp föddes: organic crowdsourcing.
– De har gjort det mesta av det här arbetet off line. Men det är ett perfekt exempel på hur samarbete om lokalekonomi borde se ut. Vi bör verkligen uppmärksamma vad de har gjort och lära från dem vad det är som gör projekten hållbara, effektiva och får människor att känna sig inkluderade, säger Epi Ludvik Nekaj.
– Det vi gör här kan vilket kvarter, by, företag eller kommun göra var som helst i världen. Gräv där ni står, gör det ni brinner för och har behov av, säger bybon Annchristine Lundström.
Tufft att få med finansiärer
Men det är inte helt enkelt att vara i framkant av ett relativt nytt utvecklingsområde.
–Det finns många missförstånd om vad crowdsourcing är. Många beslutsfattare och politiker har innovation som ett av de mest prioriterade områdena, men deras policyer har ingenting med innovation att göra, säger Epi Ludvik Nekaj.
Flera av Vuollerims bygdeföretag har fått erfara hur tufft det är att få med kommun, länsstyrelse, landsting och andra traditionella finansiärer.
En av instanserna man sökt finansiering för konferensen från gav avslag tre dagar före konferensen med motiveringen att konferensen hade för stor tyngd för Vuollerim med alla internationella aktörer. De ansåg att konferensen borde haft några fler större regionala aktörer med, förutom Luleå tekniska universitet.
– Det var komiskt, för vi har ju uppenbarligen lyckats få deltagare att komma från hela världen och konferensen lyckades bra. Vi hade också jobbat stenhårt för att få med fler regionala nyckelpersoner, men jag tror inte de förstod vilken möjlighet det är för regionen att vara med på det här innovationståget. ”Vuollerim är kanske lite före sin tid”, sa personen som gav avslag – och det visar att det gamla systemet inte förstår vad som händer. Det som händer är att gräsrötterna tar saken i egna händer. Det är otroligt kraftfullt när många människor går tillsammans och gör saker, säger Eva-Lena Skalstad.
Teamwork är nyckeln
För första gången fick landsbygden genom Vuollerim arrangera ett av de fyra toppmöten som kulminerade i den årliga Crowdsourcing Week i Singapore förra veckan. Då togs Vuollerim upp som ett lysande exempel av Epi Ludvik Nekaj.
– Nu förstår jag varför verklig framgång i en innovationsprocess inte uppstår i många företag. Det beror på att människors egon är för starka för att sättas åt sidan för att arbeta mot ett gemensamt mål.
– Det är något som jag lärt mig i Vuollerim. När man lämnar sina egon åt sidan och arbetar för ett gemensamt syfte så är saker och ting möjliga att uppnå. Vuollerim är framtiden, sa Epi Ludvik Nekaj.
Här är Voullerims tolv tips för framgång:
1. Gör det ni brinner för, tro på det ni gör – och begrav Jante.
2. Vänta inte. Ingen annan kommer med lösningen. Ni är själva lösningen.
3. Ge inte upp, låt motstånd bli en sporre och något att lära sig av.
4. Inse att alla behövs. Fråga efter och välkomna allas engagemang.
5. Ha roligt.
6. Utveckla en gemensam värdegrund och bygg visionen på den.
7. Värna er bygd och det ni har.
8. Gräv där ni står, använd det ni har.
9. Hitta gemensamma lösningar som gynnar alla, i stället för fokus på egen vinning.
10. Var ärlig och äkta. Det ni gör måste vara på riktigt.
11. Var öppen för vad som kommer längs vägen så kan det bli ännu bättre.
12. Släpp allt självfokus, själviska agendor och idéerna fria. Då blir allt möjligt.