Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 1 december 2016

Jag uteslöt syntetisk citronsyra (E330) – och allergin försvann!

Joakim Karlsson har hittat ett ovanligt sätt att bli av med sin pollenallergi. Han skippade all mat med tillsatsen E330, syntetisk citronsyra.

Bild 1/2
Bild 2/2

I dag kan Joakim Karlsson njuta av sommarhalvårets grönska. Annat var det för fem år sedan när han fortfarande led av sin svåra pollenallergi.

– Det började så fort lövsprickningen satte igång och fortsatte långt in på hösten. Täppt näsa, rinnande ögon, nysningar och svårigheter att andas – trots alla allergimediciner, säger han.

Extra jobbigt för honom som bor på landsbygden i skånska Tyringe, mitt bland grönska och djur. Så läste han en artikel om Irene Hultqvist från Hässleholm, som menade att hon på egen hand hittat orsaken till sin sons kraftiga allergi. En vanlig tillsats i livsmedel, E330, syntetisk citronsyra, för att hindra härskning och bakterietillväxt.

– Jag beslöt mig för att testa. Jag valde bort alla livsmedel där det stod citronsyra eller E330 i innehållsförteckningen. Efter ett och ett halvt dygn var jag symtomfri. För att se om allergin verkligen hade försvunnit provade jag att ta bort mina allergimediciner – och det hade den, berättar han.

Orsaken tros vara svartmögelsporer från tillverkningsprocessen. Så här beskrivs den på Kemikalieinspektionens hemsida: ”Den framställs genom att mögelsvampen Aspergillus niger får växa i socker/salt- blandning med god lufttillförsel var- vid den bildar så mycket citronsyra att denna sedan går att fälla ut med kalk och rena upp”. Citronsyra som framställs i livsmedelsindustrin är alltså inte samma sak som naturlig citronsyra som finns i citrusfrukter.

Men både allergologer och experter på Livsmedelsverket är skeptiska och menar att det inte finns några vetenskapliga belägg för teorin.
– Dels är mögelallergi ganska ovanligt och brukar generellt vara luftburen, dels är EUs renhetskrav mycket höga – det ska vara 99,5 pro- cent ren citronsyra, säger Ylva Sjögren-Bolin på Livsmedelsverket.

Livsmedel som kan innehålla syntetisk citronsyra (E330):

 • Glassar
 • Sylt
 • Ost
 • Fisk
 • Vissa dipmixer
 • Läsk, som till exempel Coca-Cola
 • Godis
 • Fakta citronsyra

  Citronsyran framställs genom att mögelsvampen Aspergillus niger får växa i socker/salt- blandning med god lufttillförsel var- vid den bildar så mycket citronsyra att denna sedan går att fälla ut med kalk och rena upp.

  Omkring 70 procent av all producerad citronsyran används i livsmedel, drycker och godis. Förutom att det smakar syrligt sänker citronsyran pH-värdet, vilket hindrar bakterietillväxt och hindrar härskning.

  I hushållet har citronsyra sin största användning i olika typer av rengöringsmedel.

  Källa: Kemikalieinspektionen

  Länkar till mer information i ämnet: Livsmedelsverket, Äkta Vara och Irene Hultqvist sida Fri från allergi.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Lands Nyhetsbrev

  Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

  Missa inga nyheter
  Gratis

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


  Läs fler artiklar från Land.se

  Till toppen