Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 11 december 2015

Jane satsade allt, följde sin dröm och startade eget

Från att ha varit både barnskötare och personlig assistent satsade Jane Bertilsdotter på en ny karriär som snickare. – Tack vare den lokala förankringen fick jag bra lån på banken. Annars hade jag aldrig kunnat förverkliga min dröm, säger Jane.

FOTO: Martin Lindeborg

I dörren till Janes snickarbod möter Hugo Boss upp. Men utan en figursydd kavaj. I stället är det en  svansviftande lurvig hund med sågspån i pälsen och skutt i benen. Det luktar nysågat trä. Längs ena
väggen finns förvaringslådor som ett minne från tidigare ägare. Skruvögla 25 står det på en. Aug Stenman AB Eskilstuna på en annan. En dörr som väntar på att renoveras står lutad mot en vägg och under ett bord hänger ett tiotal tvingar på rad.

Namnet Bertilsdotter visar vem hon är i trakterna runt Sjöbo, där hon bott i hela sitt liv. Jaha, du är Bertil Åkares dotter. Med en mamma som var sömmerska ville Jane bli textillärare, men hamnade på fel linje.

Kombimaskin för vinstpengar

– Jag gick utbildningen textil och konsumtion, men där var mindre sömnad än på högstadiet. I stället fortsatte jag till barnskötare och jobbade inom vården på ett avlastningshem. Så småningom blev jag personlig assistent på en skola. Rätt snabbt kom jag fram till att jag inte ville bli lärare utan själv jobba med händerna. När min man Håkan fick 13 rätt på tipset med sina kompisar köpte vi en kombimaskin. Han byggde även en snickarbod till mig – ja, han är byggnadssnickare.

Efter utbildningen trä och form i Tomelilla jobbade Jane många år med att tillverka möbler och kök på ett företag i Sjöbo. När företaget köpte en datastyrd fräs försvann mycket av de manuella jobb som Jane gillade och hon började se sig runt. I Klasaröd upptäckte hon att snickerifabriken var till salu. Ägaren hade då drivit den i 46 år och nu ville han gå i pension.

– När jag kom hit och såg det första gången tänkte jag: ”Detta är mitt.” Här hade tiden stått still. Sedan följde många sömnlösa nätter. Jag tänkte: ”Är det här en 40-årskris? Man får vara lite dum i huvudet om man funderar på att ta miljonlån och inte vet om det finns jobb.” Men jag fick ett bra lån på banken i Sjöbo, säkert för att jag var Bertil Åkares dotter. Någon annanstans hade det aldrig gått.

Nu har det gått 10 år sedan Jane tog över nycklarna. Den tidigare ägaren hade arbetat med måttillverkade fönster och dörrar, något Jane aldrig gjort förut. En av de första beställningarna var en dubbeldörr med mycket spröjs. Jane tog kontakt med en annan snickare och erbjöd honom jobbet. ”Kom hit så lär jag dig i stället”, sa han. Och när beställningarna trillade in bestämde hon sig för att fortsätta med just dörrar och fönster.

”Att vara kvinnlig snickare i ett mansdominerat yrke är bara positivt”

– Början var svår. Dels skulle jag lära mig tillverkningen och dels skulle jag lära mig ta betalt. Det är inte lätt att sätta kronor och ören på det egna arbetet. ”Det där kan jag inte ta betalt för, det får jag sätta på hobbykontot.” Den stora behållningen med livet i snickarboden är att få vara kreativ och jobba med händerna, säger Jane. Att följa det som växer fram, från bräda till färdig produkt.

– Att vara kvinnlig snickare i ett mansdominerat yrke är bara positivt, även om vissa kunder tror det är ”Jannes snickarbod”. Men leverantörerna blir glada, kunderna verkar bli lite extra stolta och jag har haft att göra hela tiden. I år har jag även börjat höra mig för om att lämna mina möbler till försäljning i butiker. Förr ville jag gärna träffa de nya ägarna för att se att de fick ett bra hem, jag blev lite kär i mina möbler.

Byn som Gud glömde

Det är bara Jane som arbetar bland maskinerna i snickarboden. Ja, och så barnbarnet Edin som kommer på besök ibland. Jane trivs med lugnet i sitt trärike.

– Min man skulle kunna vara här, honom kan jag bestämma över. Han har sju år till pension så sedan får han väl gå här som oavlönad dräng, ha ha. Det är tur att han tror på mig och stöttar, det blir otroligt lite pengar för väldigt många nedlagda timmar. Jag är här sju dagar i veckan. Jane är också en av tre personer bakom Kreativa Klasaröd, en sammanslutning för att marknadsföra Klasaröd och sätta ”byn som Gud glömde” på kartan. Den lokala förankringen är viktig, inte minst för att nätverka och stötta varandra.

land_artikel_jane_bertilsdotter3

Janes 3 bästa tips till dig som vill starta eget

1. Satsa helhjärtat.
Följ din dröm och tro på din idé, men det måste vara av hela ditt hjärta.

2. Var uthållig.
Det tar för det mesta lång tid att få ekonomi i ett nystartat företag. Det måste du vara införstådd med och klara de tuffa åren.

3. Kämpa!
Det är hårt arbete som gäller, men ge inte upp om du känner att du gjort rätt. Det är värt varenda tår, svettdroppe och tandgnissel när du väl rott din dröm i hamn.

Läs också:

 • 5 tips till dig som drömmer om att starta ett kafé
 • Här finns massa pengar för dig som vill starta eget
 • 6 tips för att lyckas med gårdsbutiken
 • Mest läst på land.se

  • Ont i halsen? Tre situationer när du inte ska gå till doktorn! 202 views
  • Så skippar du julstressen: 7 experttips för en rofylld december 86 views
  • Så botar du klimatångesten – steg för steg 65 views
  • Vilka vitaminbomber! Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter 30 views
  • 5 bra yogaövningar som kan lindra din migrän 17 views
  •  

   Relaterade artiklar

   Läs mer om

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs fler artiklar från Land.se

   Till toppen