Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 28 april 2016

Jobba hemma ihop med andra – testa hoffice

Egenföretagaren Hanna Noorberg var trött på att jobba ensam och behövde omväxling. Då upptäckte hon hoffice – ett nytt koncept som går ut på att skapa gratis, kreativa arbetsplatser hemma hos folk.

Hannas hus ligger vackert på en kulle på gården Hjortsberga några kilometer utanför Mölnbo i Södermanland. I hennes kök sitter Fredrik Hallberg och Monika Vlasak och jobbar koncentrerat vid var sin dator. Lina Werning har valt att sjunka ner i vardagsrumssoffan och Ivan Večanski jobbar stående med datorn på en förvaringslåda.

Alla har hittat hit tack vare Hoffice-nätverkets Facebooksida för Järna, Gnesta och Mölnbo.

– I en storstad kan man hyra in sig på ett kontorshotell om man vill ha folk omkring sig. Men här ute finns inte den möjligheten, och då är Hoffice fantastiskt, säger Hanna.

Hade inget nätverk

När Hanna var på sitt första Hoffice fanns inget nätverk i närheten så hon fick åka till Stockholm. Lite långt och bökigt, tyckte hon, och startade en lokal Hoffice-grupp. Nu har den rullat ett tag och konceptet och strukturen börjar sätta sig.

– Jag är nog egentligen minst lika effektiv när jag är ensam, men jag gillar att ha arbetskompisar, säger Hanna som bland annat jobbar med stresshantering.

Får mer gjort

På Hoffice delas dagen upp i arbetspass om 45 minuter med en kvarts paus mellan varje. Under arbetstiden är det tyst och stämningen mycket koncentrerad – medan pausen kan ägnas åt exempelvis dans, fika eller gympa.

hoffice5
Lite discodans livar upp efter ett fokuserat arbetspass. Lina Werning, Hanna Noorberg och Ivan Večanski skakar loss.

Lina Werning, uttryckande konstterapeut, håller på att starta eget. Hon tycker precis som Hanna att det är trevligt att jobba med andra. Hon får också bättre arbetsdisciplin än om hon suttit ensam.

– Hemma blir det lätt att jag bara såsar omkring. På Hoffice rycker jag upp mig och får mer gjort. Det känns också kul och ger energi att träffa andra. Jag har behov av kolleger att spegla mig i.

Har eget företag

Liksom Hanna och Lina har Monika Vlasak eget företag. Hon är trädgårdsmästare och för det mesta ute på uppdrag för olika kunder.

Administrativt arbete och planering för företagets utveckling tycker hon kan vara svårt att hinna med. Men i dag ska det bli av.

– Det här är mitt första Hoffice och jag hoppas att det ska hjälpa mig att fokusera. Mitt arbete känns också ofta ensamt, så jag vill gärna jobba med andra ibland.

Dans i pausen

Efter dagens andra arbetspass blir pausaktiviteten fri dans i vardagsrummet för den som vill. Hanna sätter på musik och börjar skaka loss.

Det tar en liten stund innan blygheten släpper, men till sist är alla uppe på golvet och dansar. Det känns skönt och befriande att röra på sig. Värmen stiger och Ivan Večanski slår upp ett fönster – ut mot solsken, spirande åkrar och fågelsång.

– Det är jättetrevligt med Hoffice och strukturen gör mig mer effektiv, säger han. Jag är lärare men har bara distanskurser så jag kan sitta var som helst och jobba. Det är spännande att träffa folk med andra yrken. Man blir glad och lär sig massor. På ett ”vanligt” jobb pratar man ju mest om samma saker hela tiden.

hoffice7
Ivan Večanski och Lina Werning jobbar hemma i Hanna Noorbergs vardagsrum.

Hannas granne Fredrik Hallberg jobbar som coach och förändrings-ledare i eget företag. Han har sitt kontor i Ytterjärna ett par mil bort, men i dag har han valt att jobba hemma – eller nästan i alla fall.

– Det är jätteskönt med den koncentrerade energin som blir när man jobbar så här, säger Fredrik.

Så här funkar hoffice:

Hoffice (från engelskans home, hem, och office, kontor) är ett nätverk med syftet att skapa kostnadsfria och inspirerande arbetsplatser för ”arbetsplatslösa”.

Medlemmarna bjuder in varandra till sina hem. På så sätt tas en under­utnyttjad resurs till vara. Varför hyra in sig på till exempel ett kontorshotell när vi kan använda varandras bostäder?

Via Hoffices Facebooksida bjuder medlemmarna in och anmäler sig. Vanligtvis struktureras arbetsdagen i 45 minuter långa arbetspass med gemensamma pauser. Exempel på pausaktiviteter är meditation, gymnastik, dans eller någon lek. Strukturen är tänkt att fungera som ett stöd och kan ändras efter deltagarnas behov och önskemål.

Läs mer om Hofficehoffice.nu. Där får du också veta hur du gör om du vill gå med i eller starta en egen Hofficegrupp på Facebook.

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen