Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 8 maj 2015

Julia dog i cancer – vännerna samlade in en miljon till cancersjuka barn

Julia Björch var bara 17 år när hon dog i cancer. Nu hedras hon av sina fyra bästisar på Frösön i Jämtland. Över en miljon kronor samlats in till barncancerforskning.

Allt var så bra. Kompisgänget Beatrice Björch, Julia Björch, Amanda Löfgren, Stina Lif och Adéle Rundgren skulle bo kvar på Frösön utanför Östersund, vara med på varandras bröllop och dra barnvagnar samtidigt. Vänskapen var djup och evig, framtiden ljus. Julia gav dem namnet Fantastic Five, fantastiska femman.
– Vi hade hela livet framför oss tillsammans. Vi visste att vi skulle hålla ihop och trivas allihop. Men det blev ju inte riktigt som vi hade tänkt oss, säger Beatrice Björch.

För cancern tog Julia. Det var i slutet av februari 2012. Hon var bara 17 år och trots en hård kamp tog sjukdomen Julias liv. Ett par år tidigare hade hon fått en tumör i vänster knä och tvingat amputera benet. Cancern kom dock tillbaka och när hon fick metastaser i lungorna var läkarna maktlösa.

”Inte något man trodde var möjligt”

De fyra vännerna i fantastiska femman var tillsammans med hennes familj närvarande på sjukhuset när Julia somnade in.
– Trots att vi fått besked från läkarna att det inte fanns något de kunde göra för Julia så trodde man inte på det. Vi visste att dagen då hon skulle försvinna från oss skulle komma, men det var något man förträngde, det var inte något man trodde var möjligt, säger Stina Lif.
– Jag vill helst inte gå in på vad vi sa till varandra när det var dags. Än i dag är det för känsligt. Men det var inte så att vi sa hej då, för det ville vi absolut inte säga.

Så snart tårarna hade torkat bestämde sig Beatrice, Amanda, Adéle och Stina för att göra någonting för att hedra Julia. Eftersom de på nära håll följt Julias kamp mot cancern hade de mött många cancersjuka barn som låg på samma sjukhusavdelning som Julia.

Har nått delmålet

Det blev självklart att samla in pengar till Barncancerfonden i Julias namn. Hittills har de fyra vännerna samlat in 1 011 489 kronor till forskning mot sjukdomen. Delmålet var en miljon och nu tar de sats för att samla in minst lika mycket till.
– Vi har inget slutgiltigt mål och vill gärna samla in hur många miljoner som helst så att cancerforskningen hittar ett botemedel. Ingen ska behöva vara med om det som hände Julia och det vi har fått uppleva, säger Stina Lif.
– För Julias familj var det självklart att vi fick vara med på sjukhuset. De vet hur mycket vi betydde för henne och för varandra. Vi har fortfarande ständig kontakt med Julias mamma och pappa.

Den första sommaren efter hennes bortgång började de samla in pengar genom att göra en cykelresa genom Sverige – från Östersund till Öland. 125 mil på elva dagar för att nå den ö som Julia tyckte var en paradisö. De stannade längs vägen till i tio städer och skramlade med bössorna på torg och utanför köpcentrum.

Samlade in på Sicilien

2013 gick Juliaresan från Öland till Sicilien. Också en passande resa eftersom Julia älskade Gudfadern-filmerna och drömde om att få se platserna där inspelningarna skedde. 400 mil där cykling varvades med bilfärder eftersom de bara hade tre veckor på sig. Precis som under den första resan stod både lokala och nationella sponsorer för kläder, cyklar, kost och logi.
– Insamlingen pågår alltid med olika aktiviteter och det kan nog bli en cykelresa till, säger Beatrice Björch.

Många uppskattar insamlingen, inte bara i närområdet.
– Vi får regelbundet meddelanden på Facebook och mejl till hemsidan från människor över hela Sverige, säger Stina Lif.

Vuxit upp tillsammans

Redan som barn lärde de fem flickorna på Frösön i Jämtland känna varandra. De gjorde allt tillsammans och utvecklade stark vänskap. När Julia gick bort vändes naturligtvis hela världen upp och ner för Beatrice, Stina, Amanda och Adéle.

Saknaden är stor. Då och då, när tankarna blir konstanta och djupa, slår sorgen till ganska hårt. Beatrice, Amanda, Adéle och Stina ger varandra bra stöd när det behövs. Deras vänskap har bara blivit ännu starkare efter den hemska händelsen.
– Vi tänker på och pratar ofta om Julia. Hon var verkligen en genomgod människa som bara såg bra sidor hos andra. Det känns som att Julia alltid är med oss som vanligt. Det händer fortfarande att vi säger ”vi fem”, innan vi kommer på att vi ju bara tyvärr är fyra kvar, säger Stina Lif.

Adéle Rundgren har också svårt att inse det ofattbara:
– Även fast det har gått lång tid väntar man fortfarande på att Julia ska ringa eller komma hem någon dag. Vi tänker aldrig sluta minnas och hedra henne.

”Vi är Juliaresan – en resa som kan rädda liv!”

Beatrice Björch, 25, Frösön: ”Jag är dubbelkusin med Julia, eftersom våra mammor är systrar och våra pappor bröder. Julia var som en lillasyster. Vi gjorde allt tillsammans och det var alltid henne jag ville vara med, trots att det skilde fem år mellan oss”.

Land.se skriver om Juliaresan som samlar in pengar till cancersjuka barn.

Adéle Rundgren, 19, Frösön: 
”Vi flyttade från Brunflo till lägenheten ovanför Julia när jag var fyra år. Det var Julia som accepterade mig först och gjorde att jag blev med i Fantastic Four. Då bytte Julia vårt namn till Fantastic Five”.

Land.se skriver om Juliaresan som samlar in pengar till cancersjuka barn.

Amanda Löfgren, 21, Frösön: 
”Jag och Julia bodde i samma hus när vi var små och vi lekte mycket ute på gården. Genom Julia blev jag kompis med Beatrice och med Adéle när hon flyttade in i vårt hus. Stina kände jag innan”.

Land.se skriver om Juliaresan som samlar in pengar till cancersjuka barn.

Stina Lif, 24, Frösön: ”Amanda och jag lekte mycket när vi var små och våra familjer har alltid umgåtts. Amanda bodde i samma hus som Julia och med tiden blev vi alla fem ett sammansvetsat gäng”.

Land.se skriver om Juliaresan som samlar in pengar till cancersjuka barn.

Hjälp Juliaresan att samla ihop pengar till barncancerforskning!

Så här långt har Beatrice Björch, Adéle Rundgren, Amanda Löfgren och Stina Lif samlat in 1 011 489 kronor till barncancerforskning i Julias namn. Om du vill medverka i Juliaresan och bidra med en slant kan du göra det genom att gå in på www. juliaresan. se. Där finns vidare hänvisningar.

Syftet med Juliaresan är:

• Att få människor att inse att cancer är ett stort problem och att det behövs pengar till mer forskning. 25 procent av unga cancerdrabbade människor överlever inte – det är inte acceptabelt!
• Att uppmärksamma om hur verkligheten ser ut kring en cancerdrabbad och dess familj, och att barn fortfarande dör i cancer.
• Dra in så mycket pengar som möjligt till Barncancerfonden och hedra Julia.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen