Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 16 februari 2017

Kaffesump: 9 smarta sätt att använda den

Nästa gång du brygger kaffe – släng inte din kaffesump. Den är rena dunderkuren och kan göra dig snygg, ditt kök fräscht och dina växter frodiga.

FOTO: Istock

1. Fräschare kök

Lägg lite kaffesump i en burk utan lock och placera den i kylen. Då absorberar kaffet eventuell dålig lukt. Kaffesump drar även ut dålig lukt ur skärbrädor och köksbänkar i trä. Lägg på med hjälp av en trasa och torka sedan av.

2. Vårdar huden

Blanda kaffesump med till exempel olivolja eller kokosolja till lagom konsistens. Använd över hela kroppen (utom ansiktet) och skölj när du är klar. Kaffet har en exfolierande och sammandragande effekt men kan vara väl starkt för den känsliga ansiktshuden. Prova dig fram. Chicandfair har ett recept på kaffesumpsskrubb värt att testa.

3. Skrämmer katter

Vill du bli av med objudet kattbesök i rabatten? Prova att strö ut kaffesump blandat med citrusskal på utsatta platser.

4. Ger fin kompost

Kaffesump innehåller många ämnen som dina växter gillar och bryts snabbt ner när du lägger den i komposten. Växter som gillar lite sur jord, till exempel rhododendron, blir också glada för en liten giva kaffesump, även okomposterad.

5. Boosta ditt hårbalsam

Blanda en klick balsam med en liten näve kaffesump. Gnid in i håret och låt verka som vanligt innan du sköljer för extra glans.

6. Tar bort lukt

Gnid in händerna med kaffesump efter att du hackat lök och vitlök, eller hanterat andra livsmedel med stark lukt. Då blir händerna luktfria igen. Skölj bort kaffet när du är klar.

7. Gömmer repor

Smårepor på mörkt trä kan göras mindre synliga med hjälp av kaffesump. Dutta på lite fuktig sump med en trasa på reporna. Låt verka några minuter och torka av.

7. Halkfritt i vinter

I stället för salt eller sand, strö ut kaffesump på isiga trädgårdsgångar och trappor. Sumpen gör det mindre halt och bidrar till att isen smälter snabbare.

8. Rengör ingrodda kärl

Ingrodda kok- och stekkärl i metall kan göras rena och fina igen om du gnider in dem med kaffesump. Enklast är att lägga sumpen mitt på trasan, vika upp sidorna och sätta ett gummiband runt så att trasan blir som en liten påse. Sedan är det bara att gnugga!

9. Ger färggrannare blommor

Kaffesump i jorden kommer minska pH-värdet och ge dig färggrannare blommor. Funkar även på blommor inomhus. Då har det också den fiffiga funktionen att det blir som en luftfräschare i rummet.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen