Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 1 september 2015

Knepet som kickar igång försäljningen – rusning efter svensk mjölk

Ica Supermarket i Timrå märker svenska råvaror med svensk flagg. Allt från ost till kött flaggas och försäljningen tog fart ordentligt, skriver ATL.nu.

Bild 1/3 FOTO: Istock
Bild 2/3
Bild 3/3

– Vi märker det direkt. Vissa varor har fördubblat i försäljning på två veckor, säger Kristina Söderström som driver butiken tillsammans med sin syster Sara Carlén till ATL.nu.

Allt började när debatten om bacon och fläsk drog igång förra året. Då märktes svenskt kött upp och det hela tog sedan ny fart i samband med krisen för svenska mjölkbönder.

Sara Carlén och Kicki Söderström på Ica Supermarket Sörberge.
Sara Carlén och Kicki Söderström på Ica Supermarket Sörberge. Foto: Ica Sörberge

Alla svenska råvaror på Ica i Sörberge i Timrå är sedan tre veckor tillbaka märkta med svensk flagg. Flaggorna syns i köttdisken, bland mejerierna och i ostdiskarna.

Läs också: Visa ditt stöd för svenska mjölkprodukter – var med i #mjölkupproret

Flaggorna som pryder etikettlisterna på hyllorna har Kristina hittat på nätet, och sedan printat ut. Alla i personalen har sedan klippt och klistrat.

Men det har inte varit lätt att märka varorna. Varenda innehållsförteckning på alla de hundratals varor som finns i diskarna har lästs. Och där det inte har varit tydligt har systrarna ringt leverantörerna.

– Lite meckigt har det allt varit, men det är det värt. Det här gör det enklare för kunderna att välja. Och frågar du mig så handlar det om att välja rätt. Jag vill ha öppna landskap och svensk mjölkbönder, säger hon till Atl.nu.

Läs också: Sveriges mjölkbönder laddar för strid

Deras agerande har nu smittat av sig. Bland andra har Ica Alen i Söderhamn, Ica Ankaret på Smögen och Ica Supermarket i Hagsätra, Stockholm också ursprungsmärkt de svenska varorna i mjölk och ostdisken.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen