Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 19 september 2015

Kolla in 5 smarta hemmabyggen – galet klurigt!

Vilka smarta idéer som kläcks – särskilt på landsbygden! Här är 5 kluriga och inspirerande hemmabyggen – kolla in idéerna och klippen!

Bild 1/2 FOTO: Privat
Bild 2/2

1. Smartaste äppelrullaren

hans-olsson-applen

Mekanikern och äppelmustmakaren Hans Olsson i Vintrosa, i Närke, har gjort viral succé på nätet med sin smarta äppelrullare. 1,2 miljoner såg dagarna efter att filmen om den lades upp på Facebook.

Han hade en liknande äppelrullare från Österrike, som förlaga byggde vidare på den i sin mekaniska verkstad.
–Idén med äppelrullaren var bra men jag var tvungen att förbättra den, säger han.

Läs också: Så håller du värmen i höst – 6 energisnåla tips för ditt hem

2. Radiostyrd gräsklippare, lastare och snöskottare!

Med hjälp av en gammal rullstol, en trasig torktumlare, en gräsklipparmotor och barnens avlagda leksaker har Daniel Petrini på Värmdö, söder om Stockholm, byggt en verkligt fiffig radiostyrd trädgårdsrobot. Den kan klippa gräset, skotta snö och lyfta bort trädgårdsavfall.

– Jag tycker att det är så fruktansvärt tråkigt att klippa gräset, men jag tycker om att hålla på med teknik. Dessutom var jag lite uttråkad och hade tid, så en kväll kom jag på det, säger den 39-årige ingenjören Daniel, till Lokaltidningen Mitti

Läs också: Fixa hemma med tandkräm – 10 smarta husmorstips!

 3. Smart cykelfraktkärra

Hemmabyggen cykel

Jon Forsärla och hans fru Matilda bor cirka 8 kilometer från närmsta tätort, Tranås, och har ingen bil. De har en tvååring och ett barn till på väg och klarar sig med cykel. Jon har fixat en  smarta, enkel vagn med lös bakaxel, som lätt kan flyttas beroende på lastens längd. Här fraktas stora vattentankar utan problem.

Läs också: Hur äcklig är du på toa?

4. Solfångare av ölburkar

Hemmabyggensol

Kåre Brunzell i Slottsbron, nära Grums, har byggt en smart, effektiv och billig luftsolfångare som i över 5 år hållit fukten borta från hans källare. Den är gjord av gamla ölburkar som är effektivare än vanliga solfångare, menar Kåre, eftersom de tunna aluminiumburkarna värms mycket snabbt upp av minsta solglimt.

”Den ger idag ett rejält värmetillskott till befintlig uppvärmning. Enda driftkostnaden är en 65W fläkt. På sin blogg skriver han mer om hur han byggde den.

Läs också: Sök energisnål Så håller du värmen i höst – 6 energisnåla tips för ditt hem

5. Bästa gyttjegreppet för bilen

Klipp från USA där filmaren och hans kompis fastnade i lera och gyttja, långt ute i ödemarken. Klicka på filmrutan för att se vilken smart lösning de kom på!

Följ oss på Facebook så missar du inga intressanta artiklar.

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen