Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 6 maj 2015

Konsumenter hyr tackor – får fårprodukter tillbaka

Hyr en tacka och få tillbaka i garn, skinn och kött. I mars 2013 lanserade Torsta AB, som bland annat driver naturbruksgymansiumet i Ås i Jämtland, crowdfunding-projektet.

Bild 1/2 FOTO: Anna Nilsson
Bild 2/2

Nils Hultin, affärsutvecklare på Torsta, hur har det gått med Torstas tackor?

– Över förväntan. Tackhyrarna är nöjda och vi har en väntelista på nya hyrare. Vi körde vidare i år fast vi drog ner från 20 till 17 tackor eftersom de ville ha mer kött i restaurangen på skolan, säger han till Land Lantbruk.

Varför började ni hyra ut tackor till konsumenter?

– Det är ett försök att hitta en bra affärsmodell för att stimulera fårnäringen, använda mer av betesmarken som finns och få till fler får i Jämtland. Det är ett sätt att säkra försäljningen till ett hyfsat pris. Jämtlandsfåret är ett bra nybörjarfår med enkla lamningar, som ger ett bra kött, väldigt fin ull och ett speciellt skinn.

Torstas tackor har även ett eget Facebook-konto, hur har det gått att sprida konceptet i sociala medier?

– Ja, det går att fråga tackorna och det är tackorna som svarar på Facebook. Vi har en person som tolkar tackorna. En del tackuthyrare är väldigt aktiva medan andra är mindre intresserade.

Är det lönsamt?

– Ja vi räknar med att ha en tusenlapp över per tacka mer än om vi bara skulle skicka dem till slakteriet. Vi hyr ut tackorna för 5 990 kronor och kunden får produkterna för ett marknadsvärde av 7 200 kronor. Första året var det en del kostnader för att sätta upp Facebook-sidan. Sedan skapar tackorna ett intresse och engagemang som ger merförsäljning i form av matlagningskvällar och stickningsträffar.

Är det här något du rekommenderar till andra?

– Ja det tycker jag. Det som är så bra är att kött, ull och skinn säljs i en enda affär. Vi delar upp betalningarna på tre fakturor under året. Händer det något med kundens tacka så har vi nya tackor i reserv.

Fakta om Torsta AB:

Torsta AB arrangerar utbildningar och landsbygdsutveckling i Ås utanför Östersund i Jämtland.
Huvudägare är regionförbundet i Jämtlands län, Jämtlands gymnasieförbund, skogsnäringarna, LRF och företag inom träindustrin.

Läs mer om crowdfunding på Land Lantbruk:

 • Här prenumererar konsumenter på lantbrukets produkter
 • Fler framgångsrika lantbruksföretagare:

  • De blev grönsaksodlare tack vare lokalt stöd
  • Gör som 60 000 andra!

   Missa inte Lands nyhetsbrev

   Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

   Populära ämnen på Land.se

   Läs artiklar i säsong

   Till toppen