Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 17 mars 2016

Kontantkrig – duell mellan Abba-Björn och Björn Eriksson

Björn Eriksson från Riksidrottsförbundet har startat ett uppror för att behålla kontanterna i samhället. Nu får han mothugg av Björn Ulvaeus från Abba som hellre vill betala med kort.

Björn Eriksson från Riksidrottsförbundet har startat ett uppror för att behålla kontanterna i samhället. Nu får han mothugg av Björn Ulvaeus från Abba som hellre vill betala med kort.

Björn Eriksson, Riksidrottsförbundets nya ordförande, startade i våras kontantupproret för att värna kontanternas framtid.

Björn Eriksson.
Björn Eriksson.

Stödet från pensionärsorganisationerna och landsbygdsorganisationer var stort. Men nu kliver en annan Björn, Abbaprofilen Ulvaeus, fram och hyllar det kontantlösa samhället. Björn Ulvaeus ser stora vinster med ett kontantfritt samhälle.

Läs också: ”Bankomat över disk” räddar kontanterna när banken sviker

– Det finns potentiella samhälleliga vinster i form av större säkerhet för alla som i dag hanterar kontanter, inklusive de som blir rånade. Den fysiska hanteringen av kontanter är mycket dyr, säger Björn Ulvaeus.

Björn Eriksson kontrar:

– Värdetransportrån är i dag ett betydligt mindre bekymmer än kortbedrägerier.

Björn Eriksson säger också att hela området med betalningar gynnas av att det finns ett reellt alternativ till kortbetalningar. Det gör att priset på kortbetalningar hålls nere.

– När kontanter inte längre är tillgängliga höjs avgifterna på korten ordentligt. Det är det som är syftet med bankernas strategi mot kontanter. Det handlar om en maktförskjutning från politiken och Riksbanken till ett begränsat antal storbanksdirektörer.

Björn Ulvaeus svarar att politiska beslut på EU-nivå kommer förhindra att banker utnyttjar läget där kort är det dominerande betalningsmedlet.

Läs också: Gudrun Schyman: ”Stad och land behöver gå hand i hand”

Björn Eriksson använder själv kort när han betalar men han vill ha kvar kontanter som ett alternativ.

– Jag har många kort men varför är oginheten från motståndarna till kontanter så stark? Än så länge är det faktiskt ett legalt betalningsmedel.

Björn Ulvaeus har helt slutat använda kontanter och bara kort kan användas på Abba-museet i Stockholm.

Björn Ulvaeus.
Björn Ulvaeus.

– Min fru har gett mig en plastgrej som jag använder när jag ska ta en vagn på snabbköpet och det var det sista användningsområdet som var kvar, säger Abba-Björn.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen