Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 14 oktober 2015

Kriminalförfattaren Katarina Wennstam: ”Åka till landet är min överlevnadsstrategi”

Katarina Wennstam har dagarna fulla av brott – både som programledare för Nya Efterlyst i tv och som kriminalförfattare. I sin lilla stuga i Sörmland samlar hon kraft genom att måla om stolar och röja på tomten.

Ett lugn vilar över Sörmlands åkrar och ängar. Grannens katt spankulerar förbi och nosar nådigt på Katarina Wennstams framsträckta hand. Sedan händer inget mer. Det är precis så Katarina vill ha det. Ett kravlöst liv på en plats som bara är hennes egen. Visst tar hon hit barnen Emil och Moa och särbon Daniel, men hon kan lika gärna packa väskan och åka hit ensam när barnen är hos sin pappa. Drygt en timme tar resan.

KATARINA_WENNSTAM_katt

– Hit kan jag köra över dan, säger hon. Jag är själv förvånad över hur förtjust jag är i det här torpet.

Aktuell i Nya Efterlyst i höst

Hon kom hit för drygt ett år sedan, i jakt på ett andningshål. Katarina Wennstam är kriminaljournalisten som sadlade om till författare. Bland annat har hon skrivit den uppmärksammade reportageboken Flickan och skulden och de storsäljande spänningsromanerna Smuts, Dödergök och Alfahannen. Nu i höst är hon en av tre programledare för långköraren Efterlyst, som bytt namn till Nya Efterlyst och flyttats över till TV8. Men mörkret i Katarina Wennstams böcker kunde inte kännas mer avlägset denna fridfulla dag på landet.

KATARINA_WENNSTAM_jobbar

– Det är en ren överlevnadsstrategi att åka till landet och pyssla, säger hon. Jag måste få bort eländet jag skrivit om ur systemet. Det kommer inte gratis att må bättre.

Läs också: Skådespelaren Frida Hallgren: ”Landsbygden är lite av en dröm”

Så Katarina gör det hon har lust med: promenerar, badar, cyklar och tar bilen till mysiga Marys café i närheten för att fika och äta lunch. Och så jobbar hon med händerna. Stickar, planterar rosor eller målar om de gamla möblerna som hon fick med stugan.

KATARINA_WENNSTAM_pelargoner

– Det går inte rent fysiskt att sitta en hel dag och skriva, säger hon. Så när jag fastnar ställer jag mig och slipar en stol en timme. Då kommer plötsligt idéerna igen. ”Pang! Det är ju så jag ska göra!” Jaha, då blev inte den stolen klar.

1950-talstorp

Själva huset är byggt 1952 och var i skapligt skick med fina golv. Och det faktum att det ligger på en arrendetomt gjorde priset relativt lågt. Det var en lättnad för Katarina på mer än ett sätt.

KATARINA_WENNSTAM_hus_from_side

– Om lantstället kostar en massa pengar blir det en ångest om man inte åker ut så ofta, säger hon. Det här kostar mig inte så mycket i månaden så det blir avslappnat. Det får bli vad det blir.

Huset är inte större än att det har ett litet kök, vardagsrum och kombinerat sovrum och skrivhörna. I källaren finns ett badrum som Katarina med tiden planerar att modernisera.

KATARINA_WENNSTAM_glad_utanfor_hus

– Men jag vill inte renovera stugan till perfektion, säger hon. Jag har gjort sådant tidigare men nu gillar jag att det är en kontrast till vad vi har hemma. Jag känner inte att jag måste skaffa mig hela paketet. Här uppskattar jag det enkla i livet. Det ligger ett värde i att vänja barn vid något mindre också.

Fritidshussäsongen för Katarina är lång på torpet. Hon har vatten till oktober men huset är vinterbonat så vill hon kan hon hämta vatten i dunkar. Det är helt okej, det ska vara så på landet.

KATARINA_WENNSTAM_tvattfat

Läs också: Tom Malmquist skriver om förlusterna av sin sambo och sin pappa

– Nacka där jag bor annars är underbart, en riktig skärgårdskommun, säger hon. Men det här är landet på ett annat sätt, mer natur. Tänk när man vaknar och ser dimman över ängarna. Det är jättehäftigt. Man hör bara orrarna som spelar. Annars är allt tyst.

En längre version av reportaget var infört i tidningen Lantliv nr 7/2015.

 

—–

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs artiklar i säsong

Till toppen