Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 4 september 2015

Ladda upp med höstens gula bär – 3 enkla recept

Gå på guldjakt i höst – plocka hem gulröda nypon, rönnbär och havtorn! De är fulla av stärkande och nyttiga ämnen!

1. Havtornsdressing 

Land.se ger tre recept på höstens gula bär; nypon, rönnbär och havtorn.

1 dl havtorn, nyskördade eller frysta och tinade
1/2 dl kallpressad rapsolja
Salt
Peppar

1. Rensa och skölj bären. Blanda alla ingredienser och mixa till en slät dressing.
2. Smaka av med salt och peppar. Häll upp på vacker flaska.

Läs också: Nypon, rönnbär och havtorn – vitaminboosta med höstens superbär

2. Rårörda rönnbär

Land.se ger tre recept på höstens gula bär; nypon, rönnbär och havtorn.

Använd på samma vis som rårörda lingon. Passar till köttbullar, höstgrytan eller till frukostgröten.

2 dl rönnbär
2 dl svensk honung

1. Smält honungen, tillsätt honungen på rönnbären. Rör då och då så att honungen går in i bären.
2. Häll upp i rena (steriliserade), torra och varma bunkar.

Läs också: Så hittar du skogens guld – nyttiga tips inför svampplockningen

3. Nyponmos

Land.se ger tre recept på höstens gula bär; nypon, rönnbär och havtorn.

Kan ätas till gröt, yoghurten eller som mellanmål med mjölk. Passar även att använda som marmelad på smörgåsen eller till ostbrickan. Eller varför inte späda ut till soppa.
1 kg nypon
6 dl vatten
2 dl socker eller svensk honung per liter passerat mos
1 krm vaniljfrö eller vaniljstång

1. Skölj, snoppa och kärna ur nyponen. Lägg dem i kastrull häll på vatten. Koka under lock till att de blir mosiga cirka 30 minuter. Rör då och då. Häll av spadet och spara det.
2. Passera nyponen i en köksmaskin eller genom en passertillsatts. Mindre mängder nypon kan passeras i sil, det vill säga tryckas genom silen med baksidan av en sked.
3. Blanda moset med socker eller honung efter smak. Häll genast upp i rena (steriliserade), torra och varma bunkar.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen