Lands sexserie: Att vilja men inte kunna ha sex – sök hjälp
Bakomliggande sjukdom
Ofta beskrivs impotensproblem som en ålderskrämpa. Men faktum är att så mycket som varannan man mellan 40 och 70 år någon gång drabbas av erektionsstörningar. Och det är inte så konstigt egentligen, för det är mycket som ska stämma – såväl nervsystem som blodomlopp och känsloliv.
Om man har enstaka övergående problem är det inte så mycket att oroa sig över, men om problemen håller i sig under en längre tid kan det vara läge att rådgöra med sin husläkare för att få hjälp och för undersökning. Impotens kan vara ett symtom på en bakomliggande sjukdom.
Läs också: Trygga kvinnor har bättre sexliv
Det som däremot kommer med åldern är prostataproblem. Bland män över 65 år är det så många som 20–25 procent som aldrig får stånd.
Oavsett vad det är som orsakar erektionsproblemen så är det förstås bra att försöka prata om det med sin partner, så att man inte hamnar i en situation där man anklagar varandra för olika saker. Men också för att om möjligt avdramatisera det hela en smula.
– Män med prostataproblem blir ofta självföraktande. Den ickevirila mannen som har slocknat är en lite löjlig figur i sina egna ögon. Sedan hjälper det inte om omgivningen säger att det inte spelar någon roll. Bristen på lust är mer tabu att prata om när det gäller män. Kvinnor kan skämta om det bland sina väninnor till exempel, medan män tystnar, säger sexualupplysaren Olle Waller. Han menar dessutom att tillgången på medicin håller på att bli en klassfråga.
Dyr medicin
– En del billigare mediciner ger till exempel ett stånd som inte går ner efter avslutat samlag, utan som kan hålla i sig länge. Viagra är den medicin som ger det mest naturliga förloppet, men den är också dyrast. Så en del får den, andra inte, säger Olle.
Han tycker absolut att man ska ta tag i problemen och inte nöja sig med att det inte funkar. Men vi förväntar oss också ett fungerande sexliv livet ut nuförtiden, vilket vi inte gjorde förr.
– Folk håller inte truten längre. Patienter blir bättre och bättre på att ta upp det med sina läkare, även om läkarna kanske inte alltid är jättebra på att prata om det, säger Olle.
Läs också: Släpp skammen och njut mer