Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 4 maj 2015

Lantbrukarna som gasar sig ur krisen

Möt lantbrukarna i Kalmar som går emot strömmen och gasar inom mjölk, gris, kläckägg och nötkött.

Land.se skriver om lantbrukarna som gasar sig ur krisen. Hans Sandermo och sonen Victor Sandermo vid sitt nybyggda mjölkstall på Mortorps Gård söder om Kalmar.
Hans Sandermo och sonen Victor Sandermo vid sitt nybyggda mjölkstall på Mortorps Gård söder om Kalmar.

 

Byggde nytt mjölkstall mitt under mjölkkrisen

Mitt under brinnande mjölkkris finns det de som vågar satsa. Familjen Sandermo till exempel. Exakt hundra år efter att familjen flyttade till gården i Mortorp söder om Kalmar står ett nytt mjölkstall klart. Ambitionen har varit att bygga billigt, enkelt och effektivt.
– Det handlar om att trimma produktionen och höja avkastningen men det tar tid när allt är nytt, säger Victor Sandermo som driver gården tillsammans med sin far Hans.
Kalmarpolitikernas välvilja till en växande lantbrukssektor syntes under förprövningen som gick snabbt trots semestertider.

Naturligt goda förutsättningar, ett gynnsamt odlingsklimat och få andra utvägar är det som har fått lantbruket i Kalmar att blomstra.
– Vi är lite utelämnade till vårt öde. Vi har ingen stor industri eller närliggande storstad som drar, säger Henrik Karlsson, byggnadsrådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar.
Kalmar Lantmäns nya foderfabrik och att KLS-Ugglarps utökar sitt slakteri betyder mycket för investeringsviljan, fortsätter han. De politiska förutsättningarna är viktiga, liksom ett gott samarbete med Länsstyrelsen.

Land.se skriver om lantbrukarna som gasar sig ur krisen. Mats Petersson och sonen Adam i sitt nybyggda köttdjurstall på Desemåla Gård utanför Nybro.
Mats Petersson och sonen Adam i sitt nybyggda köttdjurstall på Desemåla Gård utanför Nybro.

 

Eget slakteri är viktigt för Desemåla Gård

Mats Petersson som driver köttdjursuppfödning tillsammans med sin son Adam på Desemåla Gård utanför Nybro. En stabil mjölkproduktion och eget slakteri är viktigt för att köttdjursuppfödningen ska stå stark.

– Vi får vara glada att KLS finns, säger Mats Petersson.
Kostnadseffektivitet och smarta lösningar är ledstjärnan – det nya ladugårdsbygget fick inte kosta mer än sex miljoner.

Land.se skriver om lantbrukare som gasar sig ur krisen. Martin Aspernäs utanför det nya hönshuset som har dörrar som öppnas automatiskt och underlättar när de ska gå med golvägg från stallarna till packrummet. Själva packrummet är inklätt i rödmålad träpanel med vita detaljer.
Martin Aspernäs utanför det nya hönshuset som har dörrar som öppnas automatiskt och underlättar när de ska gå med golvägg från stallarna till packrummet.

 

Byggde nytt hönsstall med smarta lösningar

I höstas stod familjen Aspernäs nya hönsstall utanför Bergkvara färdigt med 32 000 föräldrardjur för kläckäggsproduktion.

– Smarta lösningar behöver inte alltid kosta mer, säger Martin Aspernäs, som driver gården tillsammans med sin far Pär.
Att Kalmar Lantmän byggt en ny foderfabrik är viktigt för att säkerhetsställa kvaliteten på djurfodret och produktionen, anser de.

Land.se skriver om lantbrukarna som gasar sig ur krisen. Grisbönderna Cecilia och Mats Olsson vill driva Sveriges effektivaste lantbruksföretag. Äntligen har byggplanerna flyttat ut från skrivbordslådan till gårdsplanen på Holmsbergs gård.
Grisbönderna Cecilia och Mats Olsson vill driva Sveriges effektivaste lantbruksföretag. Äntligen har byggplanerna flyttat ut från skrivbordslådan till gårdsplanen på Holmsbergs gård.

 

Viktigt med politiker som inspirerar

Det blir allt glesare mellan grisuppfödarna på Möreslätten – men ingen regel utan undantag. Byggplanerna på Holmsbergs Gård blev en långdragen process som fick avgöras i miljödomstolen. Att grisuppfödarna Mats och Cecilia Olsson till slut fick tillstånd att bygga kan de tacka landshövdingen Stefan Carlsson för.
– Han gör stor skillnad, med en annan landshövding hade det inte gått. Han vill ha tillväxt och inspirerar att fortsätta, säger Cecilia.

Att det finns en positiv bygganda i Kalmarregionen tror de handlar om framgångsrikt företagande.
– Vi har insett att lantbruket är företag. Alla företag måste utvecklas och växa för att inte dö, säger Mats.

Läs mer på Land Lantbruk:

 • Därför är lantbruket en succé i Kalmar
 • Stark framtidstro trots kris
 • Läs om fler som trotsar lantbrukskrisen:

  • ”Så gjorde vi dyrt kött till bästa affärsidén”
  • De driver Sveriges minsta mjölkmejeri
   • Ladda upp med skogens apotek – 4 ekologiska dunderkurer 852 views
   • Varning för avdragen som kan ge dig bakläxa 476 views
   • Sex sätt att nå framgång – så gjorde Vuollerim 299 views
   • Så skyddar du din hund mot fästingar 191 views
   • Skapa ett större Sverige tillsammans med oss 127 views
   • Gör egen mozzarella på en halvtimme 84 views
   • Här håller Hanna hus 80 views
   • Så får du en skönare vår – 5 tips mot pollenplågan! 74 views
   • I Vuollerim har bykraften alltid varit stark 69 views
   • 5 naturliga tips: Så botar du allt från värk till självsprickor med gröna blad! 60 views
   •  

    Relaterade artiklar

    Lands Nyhetsbrev

    Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

    Missa inga nyheter
    Gratis

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


    Läs fler artiklar från Land.se

    Till toppen