Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 24 september 2015

Lanthandeln öppnades – trots motstånd från myndigheter: ”Vi på landsbygden räknas som B-befolkning”

Butiken las ner och det blev krisstämning i Rötviken. Men så tog kvinnorna tag i saken – och nu bubblar livet i byn igen.

FOTO: Privat

Rötviken har ett 60-tal invånare. När lanthandlarparet Eva och Peter Berg i fjol gick i pension var det ingen som ville köpa lanthandeln och det pratades om kris i byn.

Lanthandeln hade också en två år ny bensinpump, var utlämningsställe för Systembolaget, Apoteket, Svenska Spel, Bussgods och informell turistbyrå.

Närmsta butik låg nu 17 kilometer bort.

Läs också: Landsbygden ska leva, säger de och fäller fram ett krokben

Men så tog 14 kvinnor, däribland Maritha Grelsson tag i saken, startade ett kooperativ och öppnade lanthandeln i Rötviken i juni – trots motstånd från Regionförbundet i Jämtland, som är till för att jobba med tillväxt- och utvecklingsfrågor, och bankerna.

– Det måste bli en ändring på den politik som förs i detta land angående storstad/landsbygd. Vi kan inte ens få dagstidningen utdelad på lördagar för ”det är för dyrt”… Vi har 2 mil till Norge, där landsbygdspolitiken är en helt annan, där är land lika viktig som stad. Därför kände vi att nu får det vara nog, vi måste försöka göra något åt vår situation, säger Maritha.

Läs också: Vänd inte landsbygden ryggen

Nu är 350 personer medlemmar i kooperativet.

Och det har gett sidoeffekter.

– Folk har börjat fråga om fritidshus. Folk möts och det sprirar idéer. Det är någon slags glesbygdsprotest på gång, säger hon.

Läs också: 37 kommuner det bubblar om

Dessutom har det öppnats fler butiker på den jämtländska landsbygden, bland annat i Lidsjöberg.

Men varför saRegionförbundet nej till er idé att öppna lanthandeln i Rötviken?

– Det kändes väldigt konstigt, de borde ju stötta oss som vill starta företag i glesbygd. Ingen vill eller får satsa på glesbygden, det är storstadsregionerna som gäller. Man får känslan av att vi ska finnas och ha fungerande service när stadsborna ska ha naturupplevelser, övrig tid räknas vi som B-befolkning i detta land.

Relaterade artiklar

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen