Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 29 september 2015

Larm från Livsmedelsverket – Sluta ge barnen riskakor!

Nu går Livsmedelsverket ut med en stark rekommendation: Barn under 6 år ska inte äta riskakor. Orsaken är den höga halten av arsenik i ris.

Livsmedelsverket har undersökt 102 olika risprodukter för att se hur mycket arsenik de innehåller. Resultatet visar att riskakor innehåller klart mest.

Ett litet barn som äter två till fyra riskakor per vecka riskerar att få i sig mycket arsenik. Rådet är därför att inte ge barn under sex år riskakor.

– Många barn äter riskakor som mellanmål, men tyvärr måste vi avråda från det. Även andra länder ger detta råd, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Även vanligt matris och andra risprodukter innehåller arsenik, enligt Livsmedelsverket. Men de flesta i Sverige äter inte så mycket ris att det är en risk för hälsan.  Äter man ris varje dag, får man i sig mycket arsenik  även som vuxen.

Att äta ris några gånger i veckan, som de flesta gör i Sverige, är ingen risk för hälsan. Barn bör inte äta ris och risprodukter mer än fyra gånger i veckan, som risprodukter är risgröt, risnudlar och rismellanmål.

Läs också: Besprutade frukter och grönsaker – farligt eller ofarligt

Myndigheten har också undersökt om olika tillagningsmetoder har betydelse. Och man fann att ris som kokas med mycket vatten, som sedan hälls av, kan halvera mängden arsenik i riset.

Arsenikhalten varierar – både mellan olika produkter och mellan olika märken av samma produkt. Det handlar om att ris tar upp den arsenik som finns naturligt i jorden.

Ekologiskt eller inte ekologiskt spelar ingen roll. Och fullkornsris innehåller ofta högre halter än vitt ris. Orsaken är att arsenik samlas mest i risets skal, som det finns kvar mer av i fullkornsprodukter.

Läs också: Matfuskets grundare listar butikernas 5 värsta varor

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen