Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 25 augusti 2016

Leif GW Persson: "Jag är fortfarande jävligt bra på att skjuta svin"

Hans nya bok handlar om terrorhotet mot Sverige. Land.se har varit på besök i Leif GW Perssons sörmländska örnnäste och släpptes ända in i skrivarlyan där hans kriminalromaner skapas.

Plötsligt tillkännager han att han betraktar sig själv som i det närmaste naturromantisk. Kriminalprofessorn som växte upp och har levt större delen av sina dagar i urbana miljöer. Deckarförfattaren som även i TV berättar om polisiära insatser för att hejda förhärdade skurkar i en ljusskygg värld.

Leif GW Persson förklarar:

– I min bakgrund så var de ju från landet och flera av dem jagade. Jag trivs faktiskt bättre på landet än i stan. Det här är för mig det goda livet. Att sitta och läsa, fundera och skriva lite och sedan gå ut och kolla hallonbuskarna.

En ny påse portionssnus åker in under överläppen.

– Det här är en idyll, alltså. Jag har allt som jag gillar att göra runt knuten. Det är bara att kliva ut.

Vi sitter i det kombinerade TV- och biblioteksrummet på andra våningen i den gamla förvaltarbostaden på Elghammars slott en bit väster om Gnesta i Sörmland. Intill ligger stora matsalen och på andra sidan ”dricka kaffe och prata och umgås”-rummet med rödmålade väggar och omaka sittmöbler. På bottenvåningen finns en väl tilltagen hall, ett lika stort kök, ytterligare ett matrum och en rad sovrum.

– Kåken är på 400 kvadrat. Något sådant, skulle jag tro. En hygglig yta för två personer, hustrun och jag. Tio-tolv rum beroende på hur man räknar. Det är K-märkt och allt det där, säger GW och slänger upp sina strumplösa fötter på fotpallen framför favoritfåtöljen samtidigt som han bläddrar i lokaltidningen:

land_artikel_leifgw1
Sedan nio år tillbaka lever Leif GW Persson och hans hustrun Kim lantliv på en stor gård i Sörmland.

– Jag prenumererar på Södermanlands Nyheter och anledningen till det är dels att jag vill hålla koll i närområdet. Och dels är det ett ganska trevlig sätt att betrakta verkligheten. Det är ju ett litet perspektiv. Kolla här vilken härlig rubrik: ”Grannar störs av rådjursskrämmor.”

land_artikel_leifgw4
Lokaltidningen Södermanlands nyheter: ”Jag vill gärna hålla koll i närområdet.”

Sedan nio år tillbaka hyr Leif GW och hans hustru Kim detta sten- och tegelhus som uppfördes runt 1800. Plus jaktmarker och en del andra kringliggande fastigheter, såsom kuskbostadsbyggnaden och en lång länga på bortre sidan av boningshuset som bland annat inrymmer ett litet gårdsslakteri.

– Hela poängen med att flytta hit är ju jakten. Jag har inget större intresse av jord- och skogsbruk, det lämnar mig kall. Men jag gillar att jaga och har hela Elghammar, 2 000 hektar lite drygt och sedan är det väl lika mycket sjömark. Åker man runt det med bil är det över två mil.

Förtöjda vid sjön Lockvattnets strand ligger ett par kanoter, en kajak och ”minst ett halvdussin sådana där med snurra på”. I flytetygen sker både andjakt och fiske. Härförleden kom 30 abborrar, ett flertal av dem i tvåkilosklassen, upp i ilagda nät och någon dag senare plockade GW en hel korg med kantareller. Rörelsefriheten har ökat efter förra årets höftledsoperation, nu behövs inte längre den engelska jaktkäpp som länge var hans trogne ledsagare.

Blodtrycket sjunker

Vilket också underlättar möjligheterna för spontanjakt. Inte många kvällar innan vi ses gick husbonden plötsligt i väg och satte sig med bössan vid den gamla eken en bit från huset. Pangade ner ett vildsvin och kom hem med åtminstone 15 kilo kött till matbordet.

– Här går det att knäppa älg, kronhjort, dovhjort, rådjur och vildsvin. Vildsvin är det väldigt gott om, så det skjuter jag och de jaktkamrater jag bjuder in åtskilliga. Men det mesta går till slakterier. Ibland när vi har lite större jakter kan vi fälla tio-tjugo stora pjäser och då kan det bli upp till ett ton kött, säger Leif GW med viss stolthet.

– När jag är här, vi har ju även en våning i Stockholm, känner jag att blodtrycket sjunker och då blir jag väldigt tillfreds. Jag får inte ens pulshöjning när vi jagar och vet att jag ska skjuta. Jag bara skjuter. Och är bra på det, ska du veta. Trots min höga ålder. Jag behöver sällan skämmas för det jag hittar på när jag är borta och inte här heller.

land_artikel_leifgw3
I köket: ”Jag klarar det mesta, faktiskt. Och det blir fullt ätligt.”

Så öppnar vi dörren till upp till vinden, träet i trappan knarrar och förbi allehanda bråte står vi i ett alldeles särskilt litet rum med fönsterutsikt mot Lockvattnet, Sveriges näst renaste sjö. Ett bord med dator, en gammal trästol, en liten soffa, bokhylla och otaliga råbockhuvuden och utmärkelser på väggarna.

Författaren Leif GW Perssons eget örnnäste.

– Nja, örnnäste är väl att ta i. Men visst, jag sitter ju här och skriver mina böcker. Här ränner ju inte folk hela tiden, om man säger så, säger professor emeritus i kriminologi och borstar bort några brödsmulor intill tangentbordet.

– Innan jag drar i gång vet jag alltid precis hur det ska börja och sluta och vad som ska hända däremellan. Det är inte så att min poetiska ådrar plötsligt tar över det hela. Och det är väl en jävla lycka, för det finns ju mindre goda exempel på hur det kan sluta.

Ny roman om terrorism

Hans nyutkomna kriminalroman Bombmakaren och hans kvinna är den tionde av alla de inte enbart i Sverige storsäljande deckare som har skaffat arbetargrabben en ansenlig plånbok. För första gången är perspektivet ett annat än de vanliga våldsbrotten – nu handlar det om terrorhotet mot Sverige på ett, som författaren själv uttrycker det, ganska gräsligt sätt.

land_artikel_leifgw2
Intill dörren upp till skrivarrummet på vinden hänger en påminnelse om tidigare deckarframgångar.

– I dag inkluderas Sverige i världspolitiken på ett annat sätt än tidigare och ett terrordåd kan ske just nu när vi pratar. Min förhoppning var att ingenting skulle hända innan jag var klar med boken, för den typen av draghjälp vill jag inte ha, säger Leif GW som för tillfället har tröttnat på den odräglige kommissarien Evert Bäckström och därför tilldelat Säpopolisen Lisa Mattei historiens huvudroll:

– Jag är ju inget fruntimmer själv och man måste vara realistisk i någon mening. Så jag har konsulterat hustrun och döttrarna, och de tycker att Lisa är högst normal.

Leif GW Persson är också högst populär som huvudfigur i Veckans brott, SVT-succén som drar minst 1,5 miljoner tittare varje gång professorn tillsammans med Camilla Kvartoft analyserar gamla och nya brott. GW:s personlighet, och för all del även rymliga kunskap, har en betydande del i framgången.

Gillar du den här artikeln? Följ oss på Facebook så missar du inga intressanta artiklar.

”Du ska inte tro att jag gör någon roll”

– En förklaring är väl att jag börjar bli gammal, då får folk en mer förlåtande attityd. Jag är en kul gubbe, liksom. Som säger saker som man normalt inte säger. Men det finns inget egenvärde i det. Du ska inte tro att jag gör någon roll. Jag är så där, säger professorn och småstånkar ånyo på sitt karaktäristiska vis.

Elghammars slott ägs av den franska ätten d´Orante, de enda hertigarna i Sverige utanför kungahuset, och Leif GW och Kim (som sköter makens företag) erbjöds boende på arrendebasis inklusive jaktmarker. I 60 år hade förvaltarbostaden stått tom och renoveringen tog tre år. Något omfattande husarbete sysslar arrendatorsparet dock inte med. Ett hembiträde svarar för det grundläggande vardagspraktiska och behöver något större med huset åtgärdas tillkallas Snickar-Lasse eller annan professionell hjälp.

– Farsan var väldigt händig, det kan jag tala om, alltså. Han var som Zlatan fast med nävarna. Och själv reder jag mig. Jag kan montera ner en älg och regla upp någonting om det krävs. Men det är liksom inte min grej längre. Jag är gammal och trött och har knackig hälsa.

Och inga potäter och grönsaker kommer upp ur den egna i jorden:

– Nä, nä, inget sådant. Men vi har ju grannar. De kan få en halv gris som jag har skjutit mot att vi får ditten och datten. Det är ett lantligt sätt att leva som är ganska tilltalande. Jag trivs bra här, serru.

Deckarfavorit i många länder

Namn: Leif GW (Gustav Willy) Persson.

Aktuell: Med sin tionde kriminalroman Bombmakaren och hans kvinna (Bonnier).

Ålder: 70.

Yrke: Professor emeritus i kriminologi och författare.

Bor: På en stor gård i Sörmland (och en i våning i Stockholmsförorten Huvudsta).

Familj: Hustrun Kim, 57, barnen Patrik, 49, Malin, 45, Hedda, 41, Julia, 34, Klara, 33, August, 31. Åtta barnbarn.

Karriären: Blev professor i kriminologi 1991 och arbetade under många år på Rikspolisstyrelsen. Har författat tio deckare som getts ut på 32 olika språk. Var 1998–2010 sakkunnig i Efterlyst i TV3 och har sedan hösten 2010 samma expertroll i SVT:s Veckans brott.

Spara

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen