Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 19 augusti 2015

Lina Bjerke: "Staden och landet behöver varandra"

Finns det hopp för landsbygden i ett mer urbaniserat Sverige? Ja, tycker Lina Bjerke, doktor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping. Här ger hon svar på tal om landsbygdens framtid.

Varför vill så många bo i stan och inte på landet?

– Den absolut viktigaste faktorn, framför allt för unga välutbildade, är jobben. I staden finns fler jobb att välja mellan och bättre matchning på arbetsmarknaden. Dessutom spiller kunskap från ett företag lättare över till andra företag och det utvecklar arbetsmarknaden.

Lina Bjerke, doktor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.
Lina Bjerke, doktor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

– Men även andra värden, som kulturliv och restaurangutbud, lockar. Det finns en generellt positiv bild av städer. Detta trots att många storstäder har enorma problem med segregation, bostadsbrist och dålig kollektivtrafik. Även folk som själva bor på landsbygden har en föreställning om att det är viktigt att ta sig därifrån och se sig om i världen. Att vi fått en sådan polarisering är inte bra.

Läs också: Experten om framtidens Sverige: Så räddar vi landsbygden!

– Tyvärr lyfts dynamiken mellan stad och landsbygd sällan fram men sanningen är att de behöver varand­ra. Produktionsvärden, som energi och livsmedel till exempel, skapas främst på landsbygden.

Vissa mindre kommuner lyckas trots allt locka inflyttare. Vad har de gemensamt?

– Den tätortsnära landsbygden med pendlingsavstånd till jobben i stan växer. Men vi ser också att det finns landsbygder som inte är tätortsnära och som ändå växer och lyckas dra tillbaka sina högutbildade. Varför det är så vet vi inte säkert, vi håller på och forskar om det nu. Men det skulle kunna handla om naturvärden, till exempel ett kustnära eller vackert läge, samt möjlighet till bra boende, stort utrymme och bra skolor och förskolor.

Vad kan de kommuner som kämpar göra för att vända utvecklingen?

– För det första måste vi ha en politik som på allvar får hela Sverige att leva. Det handlar främst om att satsa på infrastruktur, vi behöver bättre förbindelser och tåg som går att lita på. Götalandsbanan skulle till exempel kunna få jättestor betydelse. Landsbygdskommunernas politiker måste bli bättre på att samverka och samla sina resurser. Man kanske har ett gemensamt badhus, en stor tågstation och en flygplats.

Läs också: Därför lyckas Norge bättre än Sverige – krossar svensk politik

– Redan i dag finns positiva exempel på försök till strategisk kommunsamverkan, som i Skaraborg. Det är också viktigt att utnyttja de platsspecifika resurserna och satsa på turism. Som Åre och Sälen som gör det bästa av vad de har både vinter- och sommartid.

Bör alla kommuner sträva efter tillväxt?

– Hälften av Sveriges kommuner har och har haft en negativ befolkningsutveckling i decennier. De flesta lägger ändå fokus på att växa men för en del skulle det vara bättre att försöka anpassa sig i stället.

– Forskaren Josefina Syssner har skrivit en rapport om det, att sådana kommuner främst behöver mer av mellankommunala samarbeten, medborgarmedverkan och nya organisationsformer. Många av dem orkar knappt dra runt sin ekonomi som det är. Med en åldrande befolkning och sjunkande skatteintäkter är det inte så lätt att bedriva tillväxtpolitik.

Läs också: Svenska städer med sug – hit flyttar flest

Vad tror du om utvecklingen de närmaste 20 åren?

– Urbaniseringen fortsätter och vi kommer att ha mycket färre kommuner än i dag tyvärr. De som finns kvar är de som lyckats med samverkan och med att skapa attraktiva boenden. Problemen berör inte tätortsnära kommuner, det är de andra som får det fortsatt svårt.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen