Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 20 maj 2015

Livet svängde snabbt – nu är Lina och Oscar köttbönder

Lina och Oscar Westman var så långt ifrån bönder man kan komma. Men ett dramatiskt skeppsbrott skulle ändra på den saken. I dag säljer de kött från sin gårdsuppfödning till Sveriges finaste restauranger och butiker.

Bild 1/5 FOTO: Erik Olsson
Bild 2/5
Bild 3/5
Bild 4/5
Bild 5/5

 Lina och Oscar kom hastigt tillbaka till Sverige efter ett äventyr i Antarktis, när skeppet de arbetat ombord på sjönk. Deras lägenhet i Stockholm var uthyrd och när de fick chansen att hyra ett litet torp i Småland anade de att det kunde bli början på ett nytt liv.

– Händelserna i Antarktis knuffade oss faktiskt i rätt riktning. När vi kom hem var vi lite som oskrivna blad och hade en känsla av att allt var möjligt. I inflyttningspresent fick paret ett gäng höns. Lina och Oscar fascinerades av de goda och vackra äggen, så olika dem de brukade köpa i affären.

blommehons

– Att vara med och skapa något man kan äta gjorde väldigt stort intryck på oss, säger Oscar.

När barnen Hedda och Ellen kom till världen några år senare blev huset de köpt för litet.

– Vi önskade oss en gård med plats för fler djur och hittade ganska snart vårt drömställe, säger Lina. Enda problemet var att det var för dyrt och de kom fram till att de skulle driva gården som en ”riktig” verksamhet, och inte bara ha den som hobby.

– Vi bestämde oss för att satsa på köttproduktion för att det är bland det lättaste att börja med. Det kräver inte lika mycket investeringar som mjölk- eller spannmålsproduktion.

Gården ligger underbart vackert, mitt i ett böljande och omväxlande landskap med hagar, beten, skog och vattendrag. Men marken måste förstås också skötas. Lina och Oscar blev genast varse att gräs växer snabbt, så redan i maj kom får och getter. Ett par månader senare var det dags att hämta ett 30-tal rödkullekor och kalvar från Skåne.

Kor på äng2

– När vi skulle få in dem i transporten fick jag en klump i magen. Där och då sjönk det verkligen in att kor är stora och inget man skaffar på skoj. Nu var det allvar.

 Succé i Stockholm

– Vi valde inte rödkulla av en slump, utan vi visste att det är en stark och frisk ras. Men att köttet dessutom skulle vara så bra upptäckte vi först efterhand.

Under vintern slaktades den första kalven. Lina och Oscar smakade någon bit av köttet och packade resten. Först hade de lite lösa planer på att sälja det i form av köttlådor på Linas jobb i Eksjö. Men så tänkte de ett varv till.

– Vi ville gärna få ett omdöme från någon som verkligen kan köttkvalitet. Så vi ringde skamlöst upp några av Stockholms bästa krogar och frågade om de ville testa. Kort därefter körde paret till huvudstaden och lämnade kött till restauranger som Mathias Dahlgren, Frantzén och Esperanto. Succén blev total.

– Alla ville köpa mer och sa att det var den bästa kalv de smakat. För oss var det en fullständig men glad överraskning.

Lina och Oscar tänkte noga igenom vad de gjort rätt. Varför hade just deras kött blivit så bra?

– En totalt stressfri slakt är avgörande för köttkvaliteten. Då är glykogennivån hög i musklerna när djuret dör, vilket är en förutsättning för att köttet ska kunna möras.

Oscar och Lina Westman

Som naturguide har Oscar visat mycket vilda djur både i Afrika och på Antarktis. Han beskriver med stor inlevelse hur härligt det är att se dem få utlopp för sina naturliga beteenden. Och så vill han ha det även på Mårdstorp.

– Vi människor tar allt från djuren: deras liv, deras tid och deras kroppar.

Det betyder att vi är skyldiga att ge dem något tillbaka. Djuren förtjänar värdighet, kärlek och ett bra, lugnt liv.

Fakta om djuren på Mårdstorps gård

1. VÄRMLANDSFÅR

En av de större raserna bland allmogefåren. Djuren finns i flera färger och tackorna är oftast kulliga.

Deras ull är finfibrig och lätt att spinna och tova. Fåren har god flockkänsla och är ofta trevliga och tama.

varmlandsfar

2. SKÅNSK BLOMMEHÖNA

Vår största lantras. Kroppsformen är runt och robust. Fjäderfärgen har fått sin karaktär av de vita fjädertopparna på olikfärgad bakgrund.

blommehons

3. SVENSK RÖDKULLA

En hornlös kombinerad kött- och mjölkras. Djuren är köldtåliga och goda betesdjur. Några kännetecken är ett livligt temperament, ett gott lynne, god hållbarhet, starka ben och klövar, god fruktsamhet, lätta kalvningar, goda modersegenskaper och, så vitt man i dag känner till, frihet från ärftliga defekter.

Kor på äng2

4. GÖINGEGET

En medelstor lantras. Är allätare men betar helst sly. Gettypen var förr allmänt förekommande i hela Sydsveriges skogsbygd och gav det fattiga och gettäta Småland öknamnet ”Getapulien”.

goingeget

5. LINDERÖDSSVIN

Härdig ras som trivs bäst som utegångsgris. Grisarna har kraftiga och starka ben. Kroppsformen är lite rund och färgen svartbrokig med vit, grå eller brun botten. De flesta linderödssvin är goda föräldrar.

linderodsvin

Läs också: 

Källor: www.rodkullan.se, www.kackel.se, www.allmogegeten.se, www.allmogefar.se, www.mardstorp.se och www.nordensark.se.

Mest läst på land.se

  • 5 saker du borde veta om våra svenska mjölkbönder 4 397 views
  • De 6 mest besprutade frukterna 4 101 views
  • 10 fantastiska blommor som ser ut som något helt annat 1 725 views
  • Prova skogens apotek – 4 naturliga kurer mot vanliga krämpor 885 views
  • Vilka vitaminbomber! Ät dig frisk med 7 nyttiga kålsorter 763 views
  • Gör som 60 000 andra!

    Missa inte Lands nyhetsbrev

    Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

    Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

    Populära ämnen på Land.se

    Läs artiklar i säsong

    Till toppen