Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 24 januari 2016

Makthavaren: Därför talar framtiden för landsbygden

Terese Bengard firar snart ett år som verksamhetschef för Hela Sverige ska leva. För Land berättar hon om hur hon ser på framtidens landsbygd – och den synen är inte negativ. Tvärtom!

Den statliga långtidsutredningen som kom nyligen visade att vissa kommuner kan tvingas höja kommunalskatten med 8-18 kronor. Men det tror inte Hela Sverige ska levas verksamhetschef Terese Bengard.

– Äh, så blir det ju inte! Urbaniseringen från 1950-talet till nu är större än den beräknas bli från nu till 2040. Det har inte lett till någon skattechock och så lär det knappast bli i framtiden heller. Det som har hänt är att kommuner har krympt smart och effektiviserat sin verksamhet.

Vill förenkla

Så här 45 år efter senaste kommunsammanslagningen har diskussionen om en ny kommunreform tagit fart. Förre landshövdingen för Västmanland, Mats Svegfors, tycker att Västmanlands tio kommuner ska slå ihop sig till en.
Inte heller det tror Terese Bengard på.
– Det spelar ingen roll var man sätter gränserna, det blir inte fler folk för det.

Terese ser i stället samverkan och samarbeten som nyckelord för att hela Sverige ska leva.
– Lägg inte energi på var gränserna går. Folks identitet är starkare än så. Lägg energi på hur vi kan göra regelverket enklare och hur vi kan samarbeta bättre i stället.

Hoppas på utblickar

Exempel på detta finns redan. Den 1 januari nästa år bildas en regionkommun i Västmanland där de regionala utvecklingsfrågorna samlas. På så sätt ska besluten komma närmare invånarna. Och i Örebro kommun har man inrättat ett landsbygdsråd för att landsbygdssäkra besluten.
Men Terese vill också se ett ökat samarbete inom Europa.
– Vi som bor på landsbygden har ungefär samma problem och möjligheter var vi än bor i Europa. Här gäller det för oss i Sverige att vara ödmjuka och se hur andra europeiska länder har gjort.

Dessutom vill hon att bilden av landsbygden uppdateras.
– Landsbygden är mer än jordbruksfrågor och jordbruksstöd. Man måste se till helheten. Finns det inget fungerande bredband så spelar det ingen roll om du kommer från Arvika eller Afghanistan.

Årets Landsbygdsriksdag, som pågår 27-29 maj på Gotland, ligger fokus på två frågor: Värdegrund och fördomar om stad och land samt integration.
– Angående invandringsfrågan så ser man två komplexa bilder. Dels den om att vi på landsbygden är lågutbildade och intoleranta men också den bilden där vi landsbygdsbor ställer upp, arbetar ideellt och skänker både tid och pengar. Om invandringen är räddningen för landsbygden så är den räddningen för Sverige. Statistik visar att efter två år i Sverige så bor 80 procent av flyktingarna söder om Gävle, det är ju någonting att diskutera.

Urbaniseringen har pågått i takt med välståndet. Vad talar för landsbygden?
– Oroligheterna i världen gör att man känner sig tryggare på landsbygden. Välståndet har nått en nivå där man uppskattar mer fritid och mindre stress. Och det kommer bli ännu mer fokus på det du äter. Dessutom är det lättare att integreras på landsbygden. Här vet alla vem du är och var du kommer ifrån. Jag brukar säga att vi lever i ett levande Facebook.

Klas Eklund, ekonomen som också är ordförande för regeringens analysgrupp för framtidens arbetsmarknad, anser att skatteutjämningssystemet hjälper fattiga kommuner på kort sikt men slår mot Sveriges ekonomiska motor på lång sikt. Han menar också att begreppet hela Sverige ska leva bara är som att stöta ut varmluft. Hur ser du på det?
– Jag tycker att man ska vara tydlig. Ska inte hela Sverige leva, ja då måste beslutsfattarna vara väldigt tydliga med vilka delar som staten inte ska satsa på så att invånarna kan ta ställning till det. Men nu är det uttalade målet att hela Sverige ska leva.

Och er organisation har nyligen fått 45 miljoner av staten för att få hela Sverige ska leva. Hur ska ni satsa de pengarna?
– På lokala utvecklingsgrupper, bland annat.

Du är före detta kommunalråd i Ragunda kommun. Hur kom det sig att du började med politiken?
– Jag kommer ursprungligen från Skellefteå men flyttade hit från Stockholm 1999. Jag bodde i Stockholm i ett halvår, trivdes inte och sökte mig norrut. Jag fick jobb som informatör på kommunen och såg då hur mycket man kunde göra för att lyfta kommunen. Att jag nu är verksamhetschef för Hela Sverige ska leva känns fantastiskt roligt. Nu kan jag lyfta landsbygdsfrågorna i hela Sverige.

I mars firar du 1 år som verksamhetschef för organisationen. När du ser tillbaka på din tid på Hela Sverige ska leva, hur vill du att snacket ska gå då?
– Att det var på 2010-talet som landsbygdsfrågorna togs på allvar igen. Jag tycker att landsbygden redan under det här året har tagit mer plats. Och mer plats ska den ta.

Träffa Land på Landsbygdsriksdagen

Land är förstås med även på årets landsbygdsriksdag. Anmäl dig du också så kan vi snacka landsbygdsutveckling.
När? 27-29 maj.
Var? Kongresshallen Wisby Strand i Visby.
Vad händer? Temaresor till lokala utvecklingsgrupper inom bland annat turism, teknik, företagande och livsmedel. Seminarier om landsbygdsutveckling samt mingel.
Vilka får komma? Alla, såväl privatpersoner som föreningar.
När kan man anmäla sig? Från och med måndag den 25 januari. Här anmäler du dig.

Firar 40 år på Ragundavis

Namn: Terese Bengard
Aktuell: Laddar för Landsbygdsriksdag på Gotland.
Ålder: Fyller 40 i maj. ”Det ska firas på Ragundavis, det vill säga med en storslagen fest där alla är välkomna. Det blir väl ett 100-tal gäster.”
Familj: Mina två döttrar Anna, 11 år, och Emma, 9 år.
Bor: Villa i centralorten Hammarstrand i Ragunda kommun.
Yrke: Verksamhetschef för riksorganisationen Hela Sverige ska leva.
Intressen: Landsbygdsfrågor. Skidåkning (jag har en slalombacke utanför fönstret), dans, musik och inredning.

 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen