Martin Moraeus: Därför behöver vi svenska mjölkbönder – och så kan vi hjälpa dem!
Varje dag får en svensk mjölkbonde lägga ner sin verksamhet. Land.se:s bloggare Martin Moraeus förklarar vad konsekvenserna blir och vad vi konsumenter kan göra för att stoppa den negativa trenden.
Det råder ett överskott av mjölk i världen. Varför kan du läsa på Martin Moraeus blogg. Men i takt med att betalningen till mjölkbönderna minskar är kostnaderna i princip oförändrade. Här ger Martin några tips på vad du som konsument kan göra för att hjälpa till – och varför du borde.
Det kan du göra:
1. Välj svenskt
Om du vill stötta de svenska mjölkbönderna ska du köpa produkter som är producerade av svensk råvara. Kolla igenom förpackningen noga och undersök var råvaran kommer från. Om du handlar exempelvis Arlaprodukter ska du leta efter den röda kon eller blågula kannan som garanterar att varan är gjord på svensk mjölk. Det finns också mejerier, till exempel Norrmejerier, Falköpings mejeri, Gefleorten, Hjordnära, Gäsene och Wapnö som garanterar att deras mejeriprodukter är gjord på svensk råvara.
2. Handla ost
Endast en fjärdedel av den svenska mjölken blir dricksmjölk. Därför ska du även handla svensk ost, grädde, fil och annat. Framförallt är osten viktig – för att tillverka ett kilo ost går det nämligen år tio liter mjölk.
3. Sluta bojkotta
En bojkott drabbar just den man vill värna om; bonden. Arla har cirka 70 procent av den svenska mjölkmarknaden och därmed en dominerande ställning. Om det blir en minskad efterfrågan på deras produkter minskar också betalningen till producenten. Det pressar även andra mejerier, exempelvis Skånemejerier, att sänka sina priser. På så sätt drabbas ännu fler bönder.
4. Handla efter egen smak och plånbok
På så sätt får producenterna en bra signal om vad det är som efterfrågas och vad de ska producera.
Läs också: 5 saker du borde veta om våra svenska mjölkbönder
Därför behövs svenska mjölkbönder:
1. De är ”motorn” i lantbruket
Varje svensk mjölkbonde genererar ytterligare fem till sex arbetstillfällen. När är svensk bonde lägger ner sin mjölkproduktion drabbas alltså ännu fler. Det kan till exempel handla om de som producerar maten till korna och de köttproducenter som köper tjurkalvar från mjölkgårdarna.
2. Det är långsiktigt hållbart
Om våra svenska mjölkbönder lägger ner kommer vi få färre svenska produkter i hyllorna och en ökad import av till exempel kött och mjölkprodukter. Djur från andra länder har inte heller fötts upp efter svensk djurskyddsstandard.
3. De bidrar till öppna landskap
När antalet betande mjölkkor minskar växer landskapet igen.
Tycker du att det här är viktigt? Dela gärna artikeln vidare. Kommentera också om du har fler tips på hur vi kan hjälpa våra svenska mjölkbönder.