Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 26 oktober 2016

Maten och drycken som hjälper dig att somna – 7 tips

Runt en tredjedel av alla svenskar har någon form av sömnproblem. Men det går att äta sig till en bättre sömn. Här listar vi sju livsmedel som kan få dig att sova bättre.

1. Körsbär

korsbar

Körsbär har en förmåga att öka kroppens halter av sömnhormonet melatonin, vilket behövs för att kunna somna och sova gott.

Enligt The Telegraph visar en studie från Northumbria University att ett glas syrlig Montmorency-körsbärsjuice kan hjälpa dig att sova 25 minuter längre per natt. Forskarna kunde också se att de som regelbundet konsumerade körsbärsjuice fick en bättre sömnkvalitet.

2. Mandlar

iStock_000014978464_Medium1

Mandlar är fullproppade med magnesium som får kroppen att slappna av. De innehåller dessutom proteiner som kan bidra till en stabil blodsockerkurva medan du sover.

3. Honung

Land.se listar fem hälso- och skönhetsprodukter du kan göra av honung.

Honung innehåller tryptofan, en aminosyra som ingår i serotonin, vilket är viktigt för en god sömn. Tänk dock på att inte äta för mycket innan du ska sova, eftersom ett aktiverat matsmältningssystem kan hålla dig vaken.

4. Mjölk

land.se skriver om Way Out Wests mjölkbojkott

Förutom att ett glas varm mjölk kan kännas rogivande på kvällen, innehåller mjölken också kalcium som har en lugnande effekt på både kropp och knopp. Dessutom är mjölk rik på tryptofan, vilket spelar en viktig roll för att få en god nattsömn. I en holländsk studie där en del av deltagarna fick äta tryptofanrika livsmedel sov de bättre och var piggare på morgonen, än gruppen som hade ätit tryptofanfattiga produkter.

5. Banan

2vjd2sipiv9ruujjyaovtmmbj084247-sa-haller-bananerna-_blurb

Magnesiumbrist kan leda till sömnproblem. Därför är bananer ett ypperligt livsmedel att äta innan läggdags. De är rika på kalium och magnesium som både motverkar stress och verkar lugnande. Bananer är också en bra källa till tryptofan.

6. Kamomillte

hazywtbu0e8oz7179ao4vz1zl084544-kamomill

Läkeörten kamomill har en rad olika hälsofördelar som att det verkar muskelavslappnande, anses ha en lugnande effekt, sägs motverka oro och hjälpa mot sömnbesvär.

7. Spenat

spenatl

Spenat är rik på kalium och magnesium som fungerar muskelavslappnande.

Kvinnor som sover dåligt kan prestera bättre dagen efter om de äter mer spenat, enligt en studie från University of Pennsylvania, som visar att E-Vitamin och antioxidanter kan förbättra minnet.

Källor: Sömnmottagningen, Måbra, The Telegraph, Womans Day, Fibromyalgiförbundet, Iform, Aftonbladet, Kurera, Huffington Post.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen