Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 9 september 2015

Miljöpartiet: Synd att bönderna får rabatt på dieselskatt

På grund av mjölkkrisen får bönderna rabatt på bensin- och dieselskattehöjningen. Det är inte Emma Nohrén, miljöpartiets talesperson i landsbygdsfrågor nöjd med.

Om regeringens förslag går igenom höjs bensin- och dieselskatten med 48 respektive 53 öre efter årsskiftet. Med momspålägget blir det cirka 60 öre dyrare vid pumpen.
Förslaget har väckt kraftig kritik. Bland annat har det kallats landsbygdsfientligt. Men Emma Nohrén, miljöpartiets talesperson i landsbygdsfrågor ser det ur ett annat perspektiv.
– Landsbygden kan inte stå utanför när vi ska gå mot ett fossilfritt samhälle. Kan vi inte höja skatten nu när råoljepriset är rekordlågt, då kan vi aldrig höja det, säger hon.

Läs mer: Kör smartare – rädda din ekonomi 

Vad tycker du att folk som bor på landsbygden ska göra i stället för att köra bil?
– Jag bor själv på landsbygden och för mig, som kör 2 000-3 000 mil om året blir det 70-100 kronor dyrare i månaden. De pengarna läggs på bättre vägar och kommunikationer. Sedan visar rapporter på att det körs mest i stadsnära områden. Där finns ofta alternativ och de kan faktiskt åka kollektivt.
Vilka vägar och typ av kommunikationer ska det satsas på?
– Specifikt vet jag inte. Det får vi nog reda på när budgeten presenteras.
Vissa anser att bränsleskatten ökar urbaniseringen. Hur ser du på det?
– Vi vill ju inte avlöva landsbygden och jag tror inte att folk flyttar bara på grund av högre bensinskatt. Jordens resurser är inte oändliga och då måste vi göra någonting åt det. Ett fossilfritt samhälle gynnar ju landsbygden också.

Läs mer: Bonden Martin Moraeus blogg om dieselskatten

Bönderna får rabatt. Är det rätt?
– Det är inte optimalt. Jag hade helst sett en annan lösning, samtidigt måste vi hjälpa mjölkbönderna som är i kris.
En svensk bonde får betala 3,88 kronor i dieselskatt och en dansk bonde får betala 0,60 kronor. I affären ligger köttet sida vid sida. Hur ska de svenska bönderna klara konkurrensen?
– Vi vill inte se att svensk matproduktion slås ut. Därför jobbar vi både med en livsmedels- och landsbygdsstrategi och från 1 januari blir det nya regler för den offentliga upphandlingen som gynnar svenska bönder. Det händer faktiskt grejer.

Läs mer: 10 anledningar till att husvagn är bättre än sommarstuga

– Jag tror inte att bilen som transportmedel försvinner. Däremot kommer den inte rulla på fossila bränslen i framtiden. Och vad gäller förnyelsebar energi så är landsbygden en nyckelspelare.

Relaterade artiklar

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen