Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 19 maj 2015

”Mjölkbonde, det kan väl inte vara så svårt?”

För 20 år sedan tog det 18 timmar per dag för Torgny och Eva Widholm att sköta ladugården med 32 kor på Trägsta mjölkgård. I dag tar det tio timmar för 300 djur. Stenhård planering och mycket ledighet är några av framgångsrecepten.

I början av 1990-talet lämnade Torgny och Eva Widholm Jönköping och flyttade upp till Hallen utanför Östersund. Där tog de över Torgnys föräldrars semesterbostad och köpte några köttdjur för att beta de 40 hektaren som hörde till.

Land.se skriver om mjölkbönderna Torgny och Eva Widholm. Foto: Linda Grimstedt.

Eva varvade arbetet som barnskötare med föräldraledighet och Torgny var kommunalråd i Åre kommun. Samtidigt som Torgny tänkte på hur ett liv utanför politiken skulle kunna se ut, fick de höra att närliggande Trägsta mjölkgård var till salu.
– Vi tänkte att mjölkbonde, det kan inte vara så svårt, berättar Torgny.

En söndagseftermiddag senare var affären förhandlad och uppgjord. Och en lång och tuff resa hade börjat. Kombinationen av en sjuk och lågavkastande besättning och två oerfarna bönder gav ingen bra grundförutsättning.

Läs också: 5 saker du borde veta om våra svenska mjölkbönder

Men det var också ett incitament till att ta ett rejält omtag om verksamheten. Det fanns helt enkelt inget utrymme för genvägar.
– Vi har varit tvungna att jobba med planering och räkna på allt för att få det att gå runt, säger Torgny som nu anlitas för att föreläsa om Trägsta mjölkgårds resa.

Följt sin plan

Under åren har Torgny och Eva hoppat på de flesta kurser, program och projekt som erbjudits dem. En av de första sakerna var handlingsplanen som de började med 2001, då de drog upp planer för ett, två, fem och tio år framåt. De planerna har de sedan följt i princip slaviskt, oavsett hur konjunkturen pekat.
– Samtidigt jobbar vi med veckoplanering över arbetet dag för dag, säger Eva.

I dag omfattar Trägsta mjölkgård cirka 1500 hektar, varav 1000 hektar är skog. I den ljumma lösdriften finns 146 kor som både mjölkas och utfodras med robot. Avkastningen har ökat från 5500 kilo i konventionell produktion till 9000 kilo i ekologisk.

Nya investeringar

Investeringar har också gjorts i en ny ungdjursladugård, ny vattenanläggning, gödsellaguner, plansilos och en egen biogasanläggning som gör gården självförsörjande på el och värme.
– Det är så imponerande att inte bara mjölken har ett värde, utan gödseln också, menar Eva.

Allt detta har naturligtvis kostat ofantliga summor pengar. Torgny Widholm säger att han är ödmjuk inför att det ger en viss sårbarhet, men säger samtidigt att han och Eva sover gott om nätterna. Hemligheten ligger i noggrannt budgetarbete, ständig uppföljning och amorteringar som speglar avskrivningarna.
– Det har jag från kommunalrådstiden. I Åre arbetar man mycket med målstyrning och uppföljning. Det har varit bra att ta med sig in i företagarvärlden, säger Torgny Widholm.

Läs också: Quiz: Vad kan du om svensk mjölk?

Tar semester

Överhuvudtaget försöker han och Eva ständigt ligga steget före. På så vis minskar risken för akututryckningar och det blir lättare att hålla sig till planen.

Eller ta ledigt om andan faller på. För i de noggranna planerna ingår även tid för avkoppling. Minst två gånger per år ska Torgny och Eva åka utomlands. Och fina dagar vill de kunna åka ut på sjön eller fjället. Eva påpekar att det inte handlar om att slippa arbeta.
– Man måste vilja företagandet. Men ändå inte jobba så mycket att det blir träligt och tungt.

Härnäst väntar arbetet med en ny tioårsplan för Trägsta mjölkgård. Lösa tankar finns om växthus och livsmedelshantering. Men framför allt kommer en generationsväxling att finnas med i bilden. Av de åtta barnen har sju hittills visat intresse för att på något vis vara med och driva gården vidare. – Det är viktigt att planen innehåller deras visioner, att de inte bara ska äga och förvalta, säger Eva Widholm.

Trägsta mjölkgård

Driftsform: Enkelt bolag.
Ägare: Eva-Maria Widholm, 50, och Torgny Widholm, 54.
Familj: Barnen Simon, 29, Elina, 27, Lovisa, 26, Matilda, 25, Olivia, 22, Emma, 20, Johanna, 20 och Lukas, 13. Sex barnbarn i åldrarna 0-7 år.
Verksamhet: Ekologisk mjölkproduktion och växtodling, skogsbruk, uthyrning av fastigheter, besöksverksamhet och föreläsningar.
Anställda: Eva och Torgny samt döttrarna Elina och Emma.

Läs även:

 • De driver Sveriges minsta mjölkmejeri
 • 9 skäl att älska den svenska mjölken
 • Gör som 60 000 andra!

  Missa inte Lands nyhetsbrev

  Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

  Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

  Populära ämnen på Land.se

  Missa inte vår webbshop

  Lär dig i din takt

  Upptäck nya platser med

  Läs artiklar i säsong

  Till toppen