Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 29 augusti 2016

Möt hösten till fots – fjällvandra i färgsprakande natur

Många tycker att hösten är bästa tiden för fjällvandring. Med extra tröja i ryggsäcken möter de en svalare, tystare och mer färgsprakande värld. Ge dig ut du också!

Bild 1/2
Bild 2/2

Semesterdagar kvar? Sugen på något spännande? Varför inte sticka iväg spontant på en höstvandring i fjällen? Fjällstationer och vandringsstugor är faktiskt öppna ett tag till. En del fjällvandrare väntar särskilt in hösten, dels för att slippa myggen och dels för att få vandra i klar höstluft när fjällbjörk och dvärgbjörk ”brinner” i varma färger. Vackrare går knappt att tänka sig.

I Dalarna, Härjedalen och Jämtland är fjällstationer och STF:s vandringsstugor med stugvärd öppna till och med sista helgen i september. Du kan boka plats på fjällstationerna, men inte i stugorna. Ingen vandrare körs dock på porten. Är det fullt när du anländer får du sova på en madrass på golvet. I Lappland stänger stugorna en eller ett par veckor tidigare, utom Abisko fjällstation som är öppen året runt.

Sedan finns det en mängd andra vandringsleder i hela landet för den som är sugen att sträcka på benen i lugn och vacker natur. På många ställen finns vindskydd och öppna stugor där du kan rulla ut din sovsäck.

Läs också: Häng på nya trenden – fjällvandra! Checklista för nybörjare och proffs

Dalarna/Härjedalen

Fjällstuga vid Grövelsjön.
Fjällstuga vid Grövelsjön.

Grövelsjöns fjällstation är öppet året runt och nås med bil. Här finns också bussförbindelse.

Från Grövelsjön kan du ta dagsturer, även in på den norska sidan. Du kan också vandra norrut in i Härjedalen. Tre dagsetapper tar dig i tur och ordning till STF-stugorna Storrödtjärn, Rogen och Skedbro. De är öppna till och med den 25 september. På vägen finns också övernattningsmöjligheter i Hävlingen och Käringsjön.

Härjedalen/Jämtland

Fyren vid Blåhammarens fjällstation i Jämtland.
Fyren vid Blåhammarens fjällstation i Jämtland.

Fjällstationerna i Blåhammaren, Helags, Sylarna, Storulvån och Vålådalen är öppna till och med den 25 september. Storulvån och Vålådalen nås med bil och har också buss- och taxiförbindelse med järnvägsstationerna Enafors respektive Undersåker.

Här finns ett vidsträckt system av leder där även STF-stugorna Gåsen, Stensdalen, Vålåstugorna, Lunndörren, Anaris och Fältjägaren ingår. En bit österut finns också stugan Arådalen. Alla stugorna är öppna till och med den 25 september.

Lederna mellan Blåhammaren, Sylarna och Storulvån utgör den välkända vandringsrutten ”Jämtlandstriangeln”, en lagom tredagarsvandring. Blåhammarens restaurang med sin trerättersmiddag  med gemensam sittning är mycket omtalad och uppskattad.

Läs också: Trend: 8 tecken på att naturen är superhet

Knyt ihop fjällen

Den som vill göra en riktig långvandring kan knyta ihop områdena beskrivna ovan. På tre dagar kan du vandra från stugan Skedbro i söder till Fältjägaren, via vandrarhemmen i Tänndalen och Ramundberget. Från Fältjägaren är det en dag till Helags fjällstation och sedan ytterligare en dag till Sylarnas fjällstation och till vandringsstugan Gåsen.

Vandringsleder över hela Sverige

Kanske vill du gå från kust till kust i Skåne? Eller på Finnskogsleden, längs svedjefinnarnas urgamla stigar i gränstrakterna mellan Värmland och Norge? Eller varför inte den spektakulära Höga Kustenleden i Ångermanland? Det finns hundratals iordningställda vandringsleder i Sverige, både långa som kräver övernattning och korta som du klarar på en dag. På dessa tre webbsidor hittar du det mesta, även leder i fjällen:

 • svenskaturistforeningen.se
 • vandringsleder.n.nu
 • vandringsguiden.se
 • Läs också: Häng på nya trenden – fjällvandra! Checklista för nybörjare och proffs

  Andra vandringsstugor

  Låktatjåkko. Sveriges högst belägna (1 228 möh) fjällstation, 9 km från Björkliden i norra Lappland. 10 rum och 18 bäddar. Restaurang. Bastu. Öppet året runt.

  Padjelanta nationalpark. Väster om Sarek (Kungsleden går öster om) går Padjelantaleden där sju av stugorna (eller snarare stuglägren) bedrivs av samebyarna.

  Vindelfjällen

  Öppen tom 25/9

  Saltoluokta (förbindelse buss+båt)

  Öppen tom 18/9

  Kebnekaise

  Öppen tom 25/9

  Kvikkjokk (bussförbindelse)

  Öppen tom 18/9
  Ritsem (bussförbindelse)

  Året runt
  Abisko

  Öppna tom 25/9

  Stugorna i Vindelfjällen (södra Lappland) samt stugorna på leden mellan Abisko och Nikkaluokta (norra Lappland).

  Öppna tom 11/9

  Övriga stugor i norra Lappland.

  Mest läst på land.se

  • Bisvärm stoppade stridsflyg 32 views
  • Mjölksyra dina grönsaker – 3 enkla och läckra recept 15 views
  • 5 bra yogaövningar som kan lindra din migrän 11 views
  • Därför är magnesium den nya hälsobomben 11 views
  • Fyndläge! Skolan från 1908 är till salu – drömpriset får oss att baxna 10 views
  • Relaterade artiklar

   Populära ämnen på Land.se

   Lands Nyhetsbrev

   Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

   Missa inga nyheter
   Gratis

   Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


   Läs artiklar i säsong

   Till toppen