Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 14 februari 2017

Så gör du eget nyponpulver

Nyponpulver sägs kunna lindra när knäna värker av artros. Testa att göra ditt eget av höstens nypon från skogen och trädgården.

Bild 1/2 FOTO: All over press
Bild 2/2

Det är inte längre så säkert att det butiksköpta pulvret är bättre än det du kan göra själv. Tidigare studier hävdade att det måste vara pulver från hela nypon, med frön och allt, från stenrosen Rosa Canina som hade effekt, inget annat.

Nu kommer nya studier som visar att nyponpulver även utan kärnor kan hjälpa mot artros så det kan vara värt att testa nu när naturen bjuder på gratis råvara.

Dog Rose with autumn hips
Stenros med mogna nypon.

Så här gör du eget nyponpulver:

  1. Plocka nypon, helst de avlånga nyponen från stenrosen, den vilda rosbusken som har hårda nypon med mycket torrsubstans.
  2. Dela nyponen och gröp ur dem om du inte vill ha med frön i ditt pulver. Det gör du lättast med spetsen på en potatisskalare.
  3. Torka nyponen helt snustorra, antingen i torkapparat eller i ugn inställd på 50 grader. Ha ugnsluckan på glänt så att fukten vädras ut.
  4. Kör nyponen till pulver i en elektrisk kaffekvarn. De är för hårda för mixern. Förvara torrt i väl tillsluten burk.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 31 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen