Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 28 april 2016

Njut dig frisk och glad – 5 goda skäl till att äta choklad!

Njut av choklad med gott samvete! Den är nämligen rena medicinen. Här är 5 skäl till varför du ska mumsa på choklad.

Bild 1/3 FOTO: Flickr
Bild 2/3
Bild 3/3

1. Dina ådror blir friskare

En nederländsk studie visar att 70 gram mörk choklad per dag kan skydda mot de inflammationer som får ådrorna att stelna och hindra att vita blodceller fastnar i blodkärlens väggar, vilket kan orsaka åderförfettning.

2. Du minskar risken för stroke

Lite choklad varje vecka, minst 60 gram, minskar risken för stroke med upp till 17 procent hos äldre män, visar en stor svensk studie. Det gäller även inte bara mörk choklad och även mjölkchoklad. Orsaken är chokladens flavonoider, kraftfulla antioxidanter.

3. Blodtrycket sjunker

Chokladens flavonoider, antioxidanter, har i vissa studier, bland annat denna brittiska, visat sig kunna sänka blodtrycket. Troligen för att de mer elastiska och därmed inte så trånga och stela så att hjärtat måste pumpa hårdare för att få runt blodet.

4. Du minskar risken att dö i hjärtsjukdom

En bit choklad om dagen minskar risken att dö en förtida död i hjärtsjukdom med 25 procent, enligt en ny skotsk studie. Det gällde även mjölkchoklad. Men man ska inte äta mer än 100 gram eftersom choklad både är sockerstinn och kaloririk.

5. Du blir lugnare och gladare

En brittisk studie visar att kakao kan påverka din sinnestämning. Försökspersoner delades upp i två grupper, en som drack en chokladdrink med hög halt av flavonoider i en månad och en som ovetandes fick en chokladdrink med noll flavonoider. Gruppen som hade fått hög halt kände sig både lugnare och gladare än vid studiens början.

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen