Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 1 februari 2017

Ny silverfisk i Sverige - kolla om du har den hemma!

Den är större, har lång spröt och kan dyka upp överallt hemma. Nu sprider sig en ny typ av silverfisk över Sverige.

Bild 1/2
Bild 2/2

Sprattlar det till av silverfiskar när du lyfter upp en tidning från golvet i sovrummet eller vardagsrummet? Då kan du ha fått in den nya sortens silverfisk.

Ctenolepsima longicauda heter den, långsprötad silverfisk, och beskrivs som en ”mustaschprydd bokslukare”. Den har borstig mustasch vid mundelarna och långa spröt som kännetecken. Den är större än vanlig silverfisk och kan bli upp till tre centimeter lång. Den lever dessutom lever längre, upp till sju år.

Den nya silverfisken, till vänster, är både större och "borstigare" än den vanliga till höger.
Den nya silverfisken, till vänster, är både större och ”borstigare” än den vanliga till höger. Illustration från Anticimex.

Silverfisken trivs i nybyggda hus

Till skillnad från vanliga silverfiskar som mest finns i fuktiga badrum, trivs den här även i torra miljöer. Och när vanlig silverfisk ”äter” hudrester och annat skräp i badrummen gillar den här papper av olika slag. Av någon anledning är de extra vanliga i nybyggda hus.
– Vi vet inte varför de trivs i nya hus, det kan bero på byggprocessen eller på att de gillar något i byggmaterialet, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.

De första långsprötade silverfiskarna upptäcktes på 90-talet. Mest i Stockholm och Göteborg, men har nu blivit vanliga i hela landet. Troligtvis har de följt med i resväskor från utlandsvistelser, den är vanlig i Holland och Tyskland till exempel. Den kan vara svårare att bli av med eftersom ”maten” kan sitta i byggmaterial och är svårt att städa bort.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen