Ny studie: Älgarna i norr och söder har helt olika gener
De svenska älgarna är uppdelade i två olika genetiska gruppen, en i norra Sverige och en i södra, visar en ny studie från Stockholms universitet. Gränsen mellan grupperna går genom Dalarna, Gävleborg och Jämtlands län.
Studien från Stockholms Universitet visar också att tidigare hård jakt har lett till minskad genetisk variation. I dag är älgen vanlig i Sverige, det finns cirka 300 000 individer i vinterstammen. Men så har det inte alltid varit. Efter hård jakt för några hundra år sedan fanns det inte mer än några hundra älgar kvar i Sverige. Detta fick till följd att den genetiska variationen minskade.
Läs också: Så undviker du att bli skjuten under älgjakten
‒ Det är spännande att vi kan se så tydliga genetiska spår av den hårda jakt som vi vet att älgen utsattes för under 1800-talet. Det påminner oss om att en otillräcklig naturvård kan få konsekvenser under mycket lång tid. Även om älgstammen idag har återhämtat sig finns genetiska fotavtryck kvar, säger Lovisa Wennerström, doktorand vid zoologiska institutionen på Stockholms universitet och en av författarna bakom studien.
Läs också: Älgen talar ut: Sätter jag fart har du inte en chans
De genetiska skillnaderna mellan den nordliga och den sydliga populationen tros ha uppkommit när älgen vandrade in i Skandinavien efter den senaste istiden.
Och älgarna är trogna sina hemorter, vilket gör att de genetiska skillnaderna i norr och söder upprätthålls. Studien visar att de flesta älgar föder sin avkomma bara några få kilometer från sin egen födelseplats.
Läs också: Hund spelar in unik film av älgtjur – skulle du våga gå så nära?