Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 1 oktober 2015

Ny studie: Älgarna i norr och söder har helt olika gener

De svenska älgarna är uppdelade i två olika genetiska gruppen, en i norra Sverige och en i södra, visar en ny studie från Stockholms universitet. Gränsen mellan grupperna går genom Dalarna, Gävleborg och Jämtlands län.

FOTO: Lars Pehrson /TT

Studien från Stockholms Universitet visar också att tidigare hård jakt har lett till minskad genetisk variation. I dag är älgen vanlig i Sverige, det finns cirka 300 000 individer i vinterstammen. Men så har det inte alltid varit. Efter hård jakt för några hundra år sedan fanns det inte mer än några hundra älgar kvar i Sverige. Detta fick till följd att den genetiska variationen minskade.

Läs också: Så undviker du att bli skjuten under älgjakten

‒ Det är spännande att vi kan se så tydliga genetiska spår av den hårda jakt som vi vet att älgen utsattes för under 1800-talet. Det påminner oss om att en otillräcklig naturvård kan få konsekvenser under mycket lång tid. Även om älgstammen idag har återhämtat sig finns genetiska fotavtryck kvar, säger Lovisa Wennerström, doktorand vid zoologiska institutionen på Stockholms universitet och en av författarna bakom studien.

Läs också: Älgen talar ut: Sätter jag fart har du inte en chans

De genetiska skillnaderna mellan den nordliga och den sydliga populationen tros ha uppkommit när älgen vandrade in i Skandinavien efter den senaste istiden.

Och älgarna är trogna sina hemorter, vilket gör att de genetiska skillnaderna i norr och söder upprätthålls. Studien visar att de flesta älgar föder sin avkomma bara några få kilometer från sin egen födelseplats.

Läs hela studien här

Läs också: Hund spelar in unik film av älgtjur – skulle du våga gå så nära?

 

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen