Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Land 20 november 2015

Nya mirakelmedlet – 15 fantastiska sätt att använda kokosolja

Den anses av många för oljornas olja och dess användningsområden är oändliga. Kokosoljan alla talar om är bra för hälsan, huden, håret, i hushållet och mycket med. Här är 15 användbara vardagstips.

Bild 1/6 FOTO: Mostphotos
Bild 2/6
Bild 3/6
Bild 4/6
Bild 5/6
Bild 6/6

1. Mjukar upp torra fötter

2207289-foot-massage

Kokosolja är både fuktgivande och mjukgörande och passar därför bra att behandla torra fötter eller armbågar med. Blanda med salt för att göra en fotskrubb.

2. Förbättrar munhälsan

Det sägs att genom att gurgla kokosolja i tio minuter varje dag innan du borstar tänderna så ska du få både vitare tänder och bättre andedräkt, dessutom blir du kvitt bakterier från tänder och tandkött. Det gäller bara att ta sig tid…

3. Massageolja mot ålderstecken

Passar perfekt som massageolja, då den både gör huden mjukare, hindrar rynkbildning och åldersfläckar. Oljans små molekyler sjunker lätt in i huden och stärker dessutom bindväven.

4. Sminkborttagning och bodybutter

Använd kallpressad kokosolja när du ska tvätta bort sminket istället för dyra skönhetsprodukter som ofta innehåller kemikalier. Oljan löser effektivt upp smink och smuts. Ett tips är att vispa kokosoljan så den blir fluffig så kan du också använda den som bodybutter.

5. Bli kvitt huvudlöss

I en studie publicerad i European Journal of Pediatrics kom forskare fram till att en spray gjord på kokosnöt- och anisolja var mer effektiv än läkemedel när det gällde att bli av med huvudlöss, då oljan kväver lössen.

6. Mot kluvna toppar och statiskt hår

Till skillnad mot många hårstylingprodukter är kokosoljan fri från silikon, alkohol och skadliga kemikalier. Ta en liten klick olja till dina hårtoppar, hjälper både mot kluvna toppar och statiskt hår.

7. Som balsam och inpackning

Oljan tas bäst upp i torrt hår, så börja med att applicera kokosolja som en inpackning och låt verka i minst 30 minuter – ju längre desto bättre. Använd sedan schampo som vanligt, vissa hårtyper mår bra av att även använda balsam. Oljan gör håret glansigare och hjälper till att behålla fukt.

8. Smörj skärbrädor

Smörj dina träslevar och skärbrädor med kokosolja. Gör rent ytan med en fuktig trasa och ta sedan ordentligt med olja och låt den sugas in i träet. Oljan skyddar mot slitage och röta.

9. Rengör din gjutjärnspanna

Du kan rengöra dina köksverktyg, exempelvis gjutjärnspannan, med oljan. Den rostar inte och det luktar gott.

10. Rakning

Vid rakning fungerar kokosoljan både som rakkräm och återfuktning på samma gång. Rakningen går smidigare och huden blir mindre irriterad.

11. Mot eksem

Många med eksem och andra hudutslag upplever en förbättring när de smörjer med kokosolja. Den är antibakteriell, återfuktande och innehåller antioxidanter, vilket är bra för huden.

12.  Som tandkräm

Kokosoljan är antibakteriell och passar bra att göra sin egen tandkräm av. Blanda tillsammans med bikarbonat som bland annat neutraliserar eventuell syrabildning. Tillsätt exempelvis pepparmint för fräsch smak.

13. Naturligt glidmedel

I stället för att använda ett glidmedel med onödiga tillsatser som tenderar att torka ut slemhinnorna kan du enkelt använda kokosolja – fungerar både naturligt och skonsamt.

14. Motverkar sår

Kokosolja fungerar antibakteriellt och kan lindra och läka sår. Oljan har visat sig ha en antiseptisk effekt på huden.

15. I kaffet

Lägg i en sked i ditt kaffe eller te, det blir inte bara krämigt och gott – det ger också energi, ökar förbränningen, håller dig mätt längre och sägs också boosta ämnesomsättningen.

Följ oss på Facebook så missar du inget om hälsa och huskurer. 

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen